Tači nema mandat da pregovara sa Srbijom

Izvor: VOA, 02.Okt.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tači nema mandat da pregovara sa Srbijom"

Predsednik Kosova Hašim Tači nema mandat da u razgovorima sa predstavnicima Srbije pregovara o granicama, ocenju pravni eksperti i predstavnici opozicionih partija na Kosovu. Prema njihovim rečima pečat na sudbinu države stavlja parlament, a ne predsednik. Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani rekao je na okruglom stolu na temu "Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put ka sporazumu?”, da je Kosovo parlamentarna država i da predsednik ne može da priča o razmeni teritorija ili korekciji granica.  "Predsednik zemlje nema mandat da pregovara ili odlučuje o pitanjima koja imaju veze sa teritorijom, graničnim pitanjima i slično. Predsednik republike ima samo ratifikacionu snagu, tek pošto je dobio dozvolu od parlamenta”, rekao je Hasani. Arsim Bajrami, profesor ustavnog prava i bivši ministar pravde, kazao je da predsednik države ima pravo da vodi dijalog, ali da Skupština može da odbaci svaki sporazum, koji nije u korist zemlje. On podseća da je predsednik Hašim Tači prilikom polaganja zakletve obećao da će da štiti Ustav i da toga mora da se pridržava. "Odluka parlamenta Kosova mora imati izvršnu vlast i da bude poslednja koja će imati završnu reč u pregovorima. Predsednik Republike, premijer i ministar spoljniih poslova ne mogu imati druge mandate, osim onih koji su im dati", smatra Bajrami. Rešenje što pre, ali ne na štetu Kosova​ Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, rekao je da se otvorena pitanja Kosova i Srbije mogu zatvoriti samo dijalogom. On je kazao da je korekcija granica smer u kojem niko ne sme da ide i da glavnu ulogu u konačnom sporazumu treba da ima parlament, koji bi usvojio platformu za pregovore. "Mi smo zainteresovani da se ova stvar završi što je pre moguće, ali ne na štetu Kosova…Konačni dogovor sa Srbijom mora da uključi međusobno priznavanje i mi treba da budemo u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama. Dogovor ne sme da ugrožava Ustav”, rekao je Hoti. Glauk Konjufca, šef poslaničke grupe Pokreta samoopredeljenje u Skupštini Kosova, kazao je da je pitanje o korekciji granica egzistencijalno pitanje za Kosovo i da - kako kaže - predsednik Kosova Hašim Tači ne može da nastavi taj proces sa Srbijom. "Pitanje granice je ključno i najviše egzistencijalno pitanje za zemlju i to je ključ za državu, a da predsednik pregovara sa Vučićem bez platforme u parlamentu, samo uz volju premijera to poništava njegov mandat i prema tome ne može da predstavlja taj proces", kazao je Konjufca. Ahmet Isufi, šef parlamentarne grupe vladajuće Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da političke stranke na Kosovu imaju isti cilj u pogledu dijaloga sa Srbijom, ali da postoje i partijski interesi. On je ponovio stav svog partijskog šefa i premijera Kosova Ramuša Haradinaja da bi svaka promena granica dovela do sukoba. Okrugli sto "Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put ka sporazumu?" organizovala je Grupa za pravne i političke studije. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Predsednik nema mandat da pregovara o pitanjima..."

Izvor: B92, 02.Okt.2018

Predstavnici političkih stranaka na KiM i stručnjaci ustavnog prava ocenili su da glavnu reč u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom ima parlament...Oni su naveli da predsednik Kosova nema izvršnu vlast niti saglasnost parlamenta za vođenje pregovora...Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.