Tabaković: Građani probleme sa bankama da rešavaju dogovorom, a ne na sudovima

Izvor: Blic, 23.Jul.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Građani probleme sa bankama da rešavaju dogovorom, a ne na sudovima

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić poručili su danas da građani ne bi trebalo da troše vreme ni sredstva na suđenje sa bankama, već da probleme pokušaju da reše dogovorom zbog čega je centralna banka i donela odgovarajuće preporuke.

Tabaković je, na konferenciji za novinare, istakla da je NBS preporuke u vezi sa kreditima u "švajcarcima" i u vezi sa neodredivim elementima promenljive kamatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stope donela upravo da bi problemi bili rešeni dogovorom, a ne da bi banke zaštitila od tužbi.

- Mi smo uvereni da ove preporuke, koje nisu nikome učinile tako mnogo u smislu olakšavanja tereta ali su svima učinile mnogo u smislu izbegavanja još većih problema, jesu stvar koja treba da se prihvati - rekla je guverner.

Podsetivši i da je doneta odluka Ustavnog suda po kojoj je kolektivna tužba neprihvatljiva za domaći pravni sistem u ovom trenutku, Tabaković je rekla da bi "volela da svi oni koji građane pozivaju da ne prihvataju dogovor sa poslovnim bankama po ovim preporukama, povedu računa da građane ne uvedu u problem".

Prva kolektivna tužba protiv banaka u Srbiji

Dugalić je istakao da je Upravni odbor UBS bio jedinstven u prihvatanju preporuka centralne banke i da se nijedna od 31 banke u Srbiji nije izjasnila suprotno, i sve rade na pripremi rešenja.

On je naglasio da se gradjanima ne preporučuju tužbe, jer će izgubiti i vreme i novac, a jedinu korist će imati advokati, već da je nabolje da se obrate banci i sa njom se dogovore o primeni preporuka.

Kako je rekao, ekonomska situacija je teška i postaje sve teža, posebno kod gradjana koji su uzeli kredite u "švajcarcima", zbog čega su banke i odlučile da prihvate preporuku NBS.

Dugalić je naveo da je kod stambenih kredita u "švajcarcima" učešće problematičnih kredita 2,7 odsto, a kod stambenih kredita u evrima 1,2 odsto.

On je naglasio da je problem sa kreditima u "švajcarcima" rešen, ali da su još veći problemi sa kreditima privredi, i da se sada zajednički sa NBS traži način da im se pomogne.

Povodom preporuke o neodredivim elementima kamate, Dugalić je napomenuo da banke imaju različit pristup u njenoj primeni i da će same odlučiti da li će to učiniti na teret kapitala, iz tekuće dobiti, odnosno da li će u dogovoru sa klijentima za taj iznos smanjiti njihova ukupna dugovanja.

Predsednica Upravnog odbora UBS i Izvršnog odbora Banke Inteza, Draginja Đurić, istakla je da su banke preporuke prihvatile kako bi pomogle građanima, ali da time ne priznaju da su radile bilo šta suprotno propisima.

Ona je ocenila da su preporuke došle u pravo vreme, te da će, iako će se zbog njihove primene banke odreći dela dobiti, biti ograničen broj problematičnih kredita.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tabaković: Građani probleme sa bankama da rešavaju dogovorom a ne preko suda

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2013

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić poručili su danas da građani ne bi trebalo da troše vreme ni sredstva na suđenje sa bankama, već da probleme pokušaju da reše dogovorom zbog čega je centralna banka i donela odgovarajuće...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.