TREBA DA TE BUDE SRAMOTA Veselinović zloupotrebljava decu za političke poene, ministar Đorđević najavio tužbu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2020, 19:03

"TREBA DA TE BUDE SRAMOTA" Veselinović zloupotrebljava decu za političke poene, ministar Đorđević najavio tužbu

Srbija je potpisnik Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i niza međunarodnih i regionalnih ugovora u oblasti zaštite ljudskih prava

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije koja je održana danas u Palati Srbija, kako komentariše izjavu jednog od osnivača Saveza za Srbiju Janka Veselinovića u vezi sa usvajanjem srpske dece, koju je objavio na društvenoj mreži, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da procedura usvajanja naše dece radi po zakonu i pozvao MUP da proveri navode Veselinovića i da procesuira, u skladu sa ovlašćenjima, one koji obmanjuju javnost.

On je istakao da je Srbija potpisnik Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i niza međunarodnih i regionalnih ugovora u oblasti zaštite ljudskih prava koji kontrolišu radi sprečavanja trgovine decom, te pored naših zakona i propisa regulišu i ovu oblast, kao i da je svako inostrano usvojenje sprovedeno u skladu sa tim.

Đorđević je istakao da Janković podatke koje je izneo koristi isključivo radi postizanja svojih jeftinih ciljeva, a to je da predstavljanjem lažne slike o usvajanju srpske dece, dobije poene, što je zaista, kako kaže, nedopustivo i sramno, ali da to nije Veselinoviću prvi put.

- Republika Srbija brine o svoj deci u zemlji obezbeđujući im jednaka prava za bezbrižno odrastanje i detinjstvo i to će nastaviti i u budućnosti. Onoj deci, koju je zadesila teška sudbina i koja su nažalost zbog nekih tragičnih okolnosti ostala bez roditelja ili su napuštena, država pruža posebnu pažnju - rekao je Đorđević ističući da se svima njima vrlo pažljivo, uz poštovanje svih zakonskih okvira i uz procenu nadležnih, određuju najadekvatniji hranitelji i usvojitelji, koji će im obezbediti bolje uslove za život.

Ministar je istakao da je od 2006. godine usvojeno 238 dece, ali da u Srbiji potencijalni usvojitelji nažalost ne žele da usvoje decu sa posebnim potrebama, romsku decu i decu sa zdravstvenim problemima, pa se zato najčešće kao usvojitelji javljaju stranci.

- Veselinovića sada treba da procesuiraju za primer drugima prvenstveno zato što širi laži. Ovoga puta je preterao, jer je za te potrebe zloupotrebio decu. Zaposleni u sistemu socijalne zaštite i sindikati najavili su tužbu protiv njega. Mi smo spremni da se uradi kontrola svih usvojenja, jer smo sigurni da je sve u skladu sa zakonom i nemamo čega da se plašimo. Nećemo dozvoliti da bilo ko zloupotrebljava decu u političke svrhe i blati Srbiju. Veselinoviću mogu da kažem još jednom - sram te bilo - rekao je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.