Sveti Sava proslavljen na severu Kosmeta

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2013, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Sava proslavljen na severu Kosmeta

Dan prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa Svetog Save obeležen je danas u svim pravoslavnim hramovima i školama na severu Kosova i Metohije sečenjem slavskih kolača, liturgijama i prigodnim svečanostima.

Prvi srpski prosvetitelj Sveti Sava  

 

Posle bogosluženja u Hramu svetog Dimitrija u severnom delu grada, danas su u crkvi koja nosi ime Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice vernici organizovano po tradiciji prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << molitvi i sečenju slavskog kolača.

 

Na Fakultetu tehničkih nauka uz prisustvo brojnih gostiju tradicionalno je obeležen Savindan, a domaćini, Aleksandar Čukarić i Gordana Milentijević su predajući kolač narednom domaćinu Desimiru Petkoviću poželeli da iduće godine, ali i svih narednih godina školska slava bude dočekana u miru i blagostanju.

 

Dekan te visokoškolske ustanove Nebojša Vasić je govoreći o Svetom Savi podsetio da su njegov lik i delo duboko utemeljeni u srpsku istoriju, tradiciju, veru i državnost. U toj, kao i u svim ostalim obrazovnim institucijama na severu pokrajine učenici i njihovi nastavnici pripremili su program posvećen Svetom Savi.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Naš narod ima svoj svetosavski put

Izvor: Danas, 27.Jan.2013

U hramovima Srpske pravoslavne crkve u otadžbini i rasejanju juče je svetim liturgijama, a u školama prigodnim priredbama, obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja. Patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen hramu Svetog Save...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.