Svet danas slavi Dan pobede nad fašizmom

Izvor: Beta, 09.Maj.2023, 09:42

Svet danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U brojnim državama sveta i u Srbiji danas se slavi Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, dok je u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.Povodom Dana pobede nad fašizmom u Srbiji će danas biti položeni venci na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, dok će na Kalemegdanskoj tvrđavi biti postavljena cvetna instalacija.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU: Srbija i svet obeležavaju Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2023

78 godina od kapitulacije Nemačke i kraja Drugog svetskog rata na evropskim frontovima...Iako je Japan još uvek odbijao savezničke napade, na tlu Starog kontinenta dunuo je povetarac na kom se slobodno viorila sojvetska zastava i to usred Berlina...Nakon intenzivnih borbi usred prestonice Trećeg...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.