SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU: Srbija i svet obeležavaju Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2023, 10:52

SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU: Srbija i svet obeležavaju Dan pobede u Drugom svetskom ratu

78 godina od kapitulacije Nemačke i kraja Drugog svetskog rata na evropskim frontovima.

Iako je Japan još uvek odbijao savezničke napade, na tlu Starog kontinenta dunuo je povetarac na kom se slobodno viorila sojvetska zastava i to usred Berlina.

Nakon intenzivnih borbi usred prestonice Trećeg rajha, sovjetske snage uspele su da slome otpor nacističkih trupa, a sa zgrade Rajhstaga zaviorila se crvena sovjetska zastava.

Pad >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Berlina desio se 2. maja 1945. godine, a samo sedam dana nakon tog događaja, nacistička Nemačka potpisala je bezuslovnu kapitulaciju.

U ime nacističke Nemačke, kapitulaciju je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, a tu su bili i predstavnici SSSR-a na čelu sa maršalom Georgijem Žukovim, kao i predstavnici zapadnih saveznika, na čelu sa britanskim generalom Arturom Tederom.

Za zvanični kraj Drugog svetskog rata uzima se 2. septembar, dan kada je Japan, nakon bombardovanja Hirošime i Nagasakija, potpisao svoju kapitulaciju.

Iako su nacističke trupe počele svoje povlačenje sa teritorije Jugoslavije u aprilu, 9. maj je i za nas predstavljao definitivni kraj rata i znak da državu treba ponovo izgraditi iz pepela.

Nizom radnih akcija i u duhu bratstva i jedinstva, jugoslovenska omladina se udružila i podigla svoju zemlju na noge.

Dan pobede, u Jugoslaviji, prvi put je obeležen 9. maja 1965. godine na Bulevaru revolucije u prisustvu maršala Josipa Broza Tita.

Danas se, na Kalemegdanu, skromno obeležio ovaj dan, u skladu sa trenutnom situacijom u zemlji i tugom koja je obavila ceo naš narod.

Sa druge strane, u Rusiji se ovaj dan proslavlja u najgrandioznijem maniru tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trugu, sa kog će se naciji obratiti predsednik Vladimir Putin, a njegovi gosti  biće i lideri Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.