Sve veći problem savremenog doba: Kako da zaštitite dete od vršnjačkog nasilja na internetu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2017, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veći problem savremenog doba: Kako da zaštitite dete od vršnjačkog nasilja na internetu?

Posledice mogu biti kobne

Vršnjačko nasilje je društveni fenomen koji je prisutan mnogo generacija unazad. Međutim, savremeno doba nosi i savremene probleme, te isto tako većina dece ima pristup internetu, a samim ti su izložena i većim opasnostima.

Pojavom interneta pojavio se i novi vid vršnjačkog nasilja, tzv. sajber nasilje, koje može biti opasnije od fizičkog.

Sajber zlostavljanje dešava se kada se  mobilni telefoni, društvene mreže ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << druga  komunikaciona sredstva koriste za pretnje, zastrašivanje,  ismejavanje ili bilo koji drugi oblik verbalnog zlostavljanja.

Ovakva vrsta nasilja nije ništa manje opasna od fizičkog, čak je možemo smatrati i strašnijom jer ono što je napisano i objavljeno na internetu može tu i da ostane i da žrtvu podseća na užas koji proživljava.

Dalje, internet omogućava mnogo brže i lakše širenje informacija, te tako ukoliko je neko dete ismevano, oklevetano ili je žrtva neke izmišljene priče, mnogo brže će za to saznati njegovi ili njeni prijatelji, poznanici, porodica pa i šire. Samim tim dolazi do većeg izazivanja sramote kod deteta, većeg pritiska, zatvaranja u sebe, a posle toga posledice mogu biti kobne.

Jako je važna edukacija kod ljudi, kako dece tako i odraslih, da bi se ovaj vid nasilja sprečio.

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.