Sve veći broj žalbi građana

Izvor: RTS, 01.Dec.2011, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veći broj žalbi građana

Poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić dobio 530 žalbi samo tokom novembra. Najtraženije informacije koje imaju antikorupcijski oblik, o novcu, javnim nabavkama, javnom dobru i privatizacijama, kaže Šabić.

Broj žalbi koje pristižu povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja dramatično se povećava. Samo tokom novembra, poverenik Rodoljub Šabić dobio je 530 žalbi, dok je, primera radi, tokom cele 2005. registrovano ukupno 430 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predmeta.

Dobro je što javnost insistira na pravu da zna, smatra poverenik. Zabrinjava, međutim, podatak da je veliki broj tih žalbi opravdan.

Šabić je rekao da su često žalbe podnete zbog uskraćivanja informacija koje su na prvi pogled legitiman predmet interesovanja građana.

"Građani se žale zbog informacija, za koje mislim da ne bi trebalo da budu predmet zahteva, nego bi oni koji ih imaju trebalo da ponude javnosti, da ih objavljuju u informatorima o radu, na zvaničnim web prezentacijama, da do njih najšira javnost dolazi bez ikakvih problema", naveo je Šabić u intervjuu za RTS.

Komentarišući sve veći broj žalbi koji pristiže, poverenik za informacije kaže da u "predvečerje" izbora ili kada se uskoro očekuje početak kampanje, opada disciplina vlasti u odnosu na obaveze koje imaju prema ostvarivanju prava građana i to je nešto što je, prema njegovom mišljenju, jako loše.

"To pokazuje da je tranzicioni rezultat krhk, nedovoljan. To može biti objašnjenje za neadekvatan odnos prema pravima građana, ali ne može biti opravdanje. Ništa ne može biti opravdanje da se organi vlasti, koje građani plaćaju, odnose prema pravima građana na neadekvatan način", istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, najviše žalbi se podnosi i najviše ima razloga za intervenciju poverenika u oblasti informacija koje imaju antikorupcijski oblik, o novcu, o javnim nabavkama, javnom dobru, privatizacijama.

"Dakle, od svih potencijala ovog zakona, srpska javnost je najbolje prepoznala njegov antikorupcijski značaj" rekao je Šabić.

Poverenik u Srbiji nema pravo, kako kaže, čak ni da pokrene prekršajni postupak, nego to očekuje od nadležnih ministarstava, koja su to radila slabo.

"Raduje me najava Vlade da bi konačno, najavljenim izmenama zakona, poverenik mogao da dođe u poziciju da bar pokreće prekršajne postupke, ako ne i da ih vodi", kaže Šabić i dodaje da poverenik može da izrekne novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

"To daje neke efekte, ali ima onih koji plaćaju kazne, a da i dalje ne postupaju po zakonu, tu bi trebalo da funkcioniše drugi mehanizam, da Vlada obezbedi izvršenje rešenja poverenika, ali taj mehanizam ne funkcioniše. Vlada se na tome nije do sada angažovala nikad i ja sam više puta kritikovao takav stav", zaključio je Šabić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.