Sve o maloj maturi; Osmaci polažu završne ispite 21, 22. i 23. juna

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 10:41

Sve o maloj maturi; Osmaci polažu završne ispite 21, 22. i 23. juna

Beograd -- U sredu 21. juna počinje polaganje završnog ispita za osmake

Tačno 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih se prijavilo za junski rok.

I ove godine, Vlada Republike Srbije je sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Zavodom za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja i Kancelarijom za IT i eUpravu, izvršila sve pripreme za uspešno polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja koji će trajati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 23. juna. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 08.00 č na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.

Da podsetimo, prethodne školske godine, sve aktivnosti u vezi sa polaganjem završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i upisa u srednje škole su prošle bez ijednog problema! Do pre samo dve godine, ovaj proces je za učenike i roditelje bio mnogo stersniji, a digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu, Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu umesto na 7 mesta, obave elektronski na jednom mestu – portalu Moja srednja škola.

Ove godine je uvedena novina i treći, kombinovani test, zamenjen je izbornim testom, a učenici su imali mogućnost da izaberu iz kog predmeta će polagati treći test. Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38%), sledi geografija (29%), istorija (16%), hemija (9%) i na kraju fizika (8%).

Kao i prethodne godine, iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe elektronski sa teritorije Republike Srbije. Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 28. juna.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula 2022. godine, a roditelji će 03. jula od 8 časova 2023. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je 75.853 mesta ukupno.

Prošle godine povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis. Ove godine proces je dodatno unapređen pa će se prilikom podnošenja liste želja proveravati elektronski da li učenici imaju završen neophodan zdravstveni pregled, a kako bi do upisa svi preduslovi bili obezbeđeni.

Imajući posebno u vidu sprovođenje mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, pre i tokom završnog ispita, sve aktivnosti planirane su i biće realizovane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kroz detaljno razrađen plan. Za učenike osmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" obezbeđeni su povoljniji uslovi sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravan pristup mogućnostima za upis u srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.