Izvor: JUGpress.com, 20.Jun.2023, 09:08

Sutra počinje trka za upis u srednje škole

NIŠ

Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju samo još 24 sata da još jednom provere svoje znanje za zavrđni ispit koji počinje sutra, 21. i traje do 23.juna. Škole su spremne za organizovanje polaganje male mature. Danas će biti pregledane kako bi sve bilo u najboljem redu pre početka ispita a nakon pregleda i zaključane do sutrašnjeg dolaska učenika. Svaka škola je bila u obavezi da obezbedi prostor u kome će se nalaziti svi osmaci koji polažu testove na završnom ispitu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a samo u slučaju da nemaju odgovarjući prostor ispit može da se organizuje i u učionicama. Već su određeni profesori koji će dežurati na zavtšnom ispitu kao i supervizori.

                                         Prvog dana polaganja završnog ispita osmaci će rešavati test iz srpskog jezika. Drugog dana, 22.juna, očekuje ih test iz matematike, a trećeg dana, 23.juna i test iz izabranog predmeta koji je ove godine novina i predstavlja zamenu za kombinovani test koji su do sada polagali učenici osmog razreda. Ova generacija osnovaca rešavaće test iz predmeta koji su izabrali do kraja decembra prošle godine, a birali su između pet predmeta, biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

                                      Svaki test počinje u 9 i traje do 11 sati. Učenici  u učionicama moraju da budu 15 minuta ranije kako bi se pripremili za rešavanje testova. Sa dobom mogu da imaju samo đačku knjižicu zbog identifikacije i pribor koji je neophodan za rešavanje pojedinih testova.

                                       Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih  38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 posto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika, a dalje slede hemija  koju je zaokružilo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

                                     S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu. Maksimalan broj koji učenik može da osvoji na završnom ispitu je 40, a na osnovu uspeha u školi maksimalan broj  poena je 60.

                                    Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u matičnim osnovnim školama i na portalu Moja srednja škola. Nakon toga slede prigovori na preliminarne razultete koji će se završiti 27.juna, a 28. juna biće objavljeni zvanični rezultati završnog ispita.

                                    Liste željenih škola osmaci će popunjavati 29. i 30. juna. Konačni rezultati rasporeda učenika po školama i obrazovnim profilima biće objavljen 3.jula. Istog dana biće objavljena i slobodna mesta u srednjim školama za drugi upisni krug.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.