Izvor: B92, 10.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije: Politizacija sudstva

Beograd -- Društvo sudija Srbije smatra da prelazne i završne odredbe Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva omogućavaju politizaciju sudstva.

Navodi se da to omogućava nedopustivi upliv politike u pravosuđe. U zaključcima sa okruglog stola, koji je pre dva organizovalo Društvo sudija, navodi se da su rešenja iz tih zakona neustavna, jer predviđaju opšti reizbor sudija, suprotno izričitim ustavnim odredbama.

Ista zakonska rešenja utvrđuju različite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postupke od onih predviđenih osnovnim odredbama tih istih zakona za predlaganje kandidata za članove prvog saziva Visokog saveta sudstva iz reda sudija i za određivanje potrebnog broja sudija od strane prvog saziva Visokog saveta sudstva (uz prethodnu saglasnost ministra pravde).

Odredbama predloženih zakona, koji bi sutra trebalo da se nađu na skupštinskoj raspravi, o opštem reizboru sudija biće ugrožena i prava građana na nezavisnog i nepristrasnog sudiju, na pravično suđenje, na pravnu sigurnost i pravnu državu, navedeno je u zaključima sa skupa.

Zaključeno je i da su nejasne i neodgovarajuće odredbe o materijalnim garancijama nezavisnosti sudija, kao i da su suprotne međunarodnim standardima, koji predviđaju da se plate sudija moraju regulisati zakonom.

"Reforme nemoguće preko noći"

Ministarka pravde Snežana Malović smatra da korenite reforme pravosuđa nisu moguće preko noći i da će novo ustrojstvo početi da se primenjuje od 2010.

"Brzu reformu obećali smo prošle godine na sastanku u Briselu. Izvestaj Evopske komisije ukazuje na hitnost i neophodnost reforme. Ipak, korenite promene su nemoguće preko noći, tako da će novo ustrojstvo početi da se primenjuje od 1. januara 2010.", rekla je ona za list "Danas".

"Od tog datuma počeće da funkcionišu sudovi, koji će biti suštinski izmenjeni u pogledu organizacije i nadležnosti", kaže ministarka.

Snežana Malović je rekla da se sudovi ne ukidaju, već se celokupan pravosudni sistem suštinski reorganizuje.

"Sudske jedinice će postojati u svim mestima u kojima su do sada postojali sudovi, a kompjuterski program dodeljivaće predmete sudiji koji će odlaziti u određeno mesto na suđenje, što će omogućiti kraće trajanje postupka i nepristrasnost suda", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, reorganizacija pravosudnih organa uzrokovaće i smanjenje broja zaposlenih u administraciji, kao i smanjenje troškova.

"Nećemo doći u situaciju da u istoj zgradi budu smeštena dva opštinska suda koja imaju zasebne pisarnice, daktilo biroe i drugu prateću dokumentaciju, kao što je slučaj sa Prvim i Drugim sudom, koji su smešteni u Palati pravde", rekla je ona.

Snežana Malović je rekla da će o broju sudija odluku donositi Visoki savet sudstva, u kojem su od 11 članova sedmoro sudije.

"Osnovni kriterijumi (za izbor sudija) su stručnost i dostojnost. Predlogom zakona propisano je da Visoki savet sudstva donese akt u kome će precizirati ove kriterijume. Smatram da u tome treba da učestvuju i Vrhovni sud i Ministarstvo pravde, kao i Društvo sudija Srbije, a Ministarstvo pravde će dati puni doprinos tom procesu", rekla je ministarka pravde.

Smanjenje broja sudova

Poslanici Skupštine Srbije ove nedelje nastavljaju sednicu parlamenta raspravom o setu pravosudnih zakona, čime se obavlja reforma sudova i njihove nadležnosti.

Pomoćnik ministarke pravde Vojkan Simić najavio je da će se usvajanjem tih zakona smanjiti broj i promeniti nadležnosti sudova u Srbiji.

"Do sad smo imali 138 opštinskih sudova, a ubuduće ćemo imati njih 34, koji će promeniti i naziv i nadležnosti. Postojaće i sudovi sa specijalnim nadležnostima, kao što su privredni, upravni i prekršajni sudovi", naveo je Simić.

On je istakao da će doći do određenih promena i zbog neravnomerne raspodeljenosti predmeta.

"U Beogradu će umesto pet opštinskih sudova biti jedan osnovni za grad i jedan za prigradske opštine i svi predmeti će se raspoređivati na sve sudije da bi se postigla ravnomernija raspodela predmeta", rekao je Simić za RTS.

On je najavio i promene u edukaciji sudija koja će se biti osnovna i kontinuirana. Suduje će ubuduće, prema rečima Simića, po polaganju pravosudnog ispita ići na dalju obuku na pravosudnu akademiju, čije se osnivanje očekuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.