Sud u Hagu odbacio tužbu Palestinca protiv izraelskih vojnih komandanata

Izvor: B92, 29.Jan.2020, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Hagu odbacio tužbu Palestinca protiv izraelskih vojnih komandanata

Okružni sud u Hagu odbacio je privatnu tužbu Palestinca koji ima državljanstvo Holandije protiv dva bivša izraelska vojna komandanta.

On je zatražio odštetu od dva bivša izraelska vojna komandanta za njihove uloge u vazdušnom udaru na kuću u pojasu Gaze tokom ratu 2014. godine, u kome je poginulo šestoro članova njegove porodice.

Okružni sud je presudio da se po tužbi Ismaila Zejade ne može voditi sudski proces jer komandanti, uključujući bivšeg načelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izraelskog Generalštaba Benija Ganca, imaju imunitet.

Zejada je pokušavao da se sudi Gancu, sada istaknutom izraelskom političaru i bivšem komandantu izraelskih vazduhoplovnih snaga Amiru Ešelu.

On ih je tužio sudu u Hagu, tvrdeći da ne može s uspehom dokazati odgovornost izraelskih vojnih lidera u izraelskim sudovima.

Predsedavajuća sudija Larisa Alvin je rekla da sud ne može da sasluša slučaj jer ti komandanti imaju imunitet od sudskog gonjenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.