Studenti protestuju ispred Vlade, blokiran saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti protestuju ispred Vlade, blokiran saobraćaj

BEOGRAD - Studenti nekoliko beogradskih fakulteta, koji protestuju ispred Vlade Srbije zahtevajući poboljšanje uslova upisa i smanjenje školarina, blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici, dok je u Kneza MIloša saobraćaj uspotavljen.

Studenti su se najpre okupili na Trgu Slavija, odakle su krenuli prema zgradi vlade.

U petak su studenti premijeru Mirku Cvetkoviću i ministrima prosvete i finansija predali zahteve, u kojima traže da se iduće godine omogući prelazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u status budžetskih svim studentima koji obezbede 42 boda.

Oni traže i bezuslovni upis završnih godina studija za sve studente Univerziteta u Beogradu upisane 2005-2006. godine, kao i ukidanje naplaćivanja prenetih bodova iz prethodne godine studija.

Rektor

Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević izjavio je da su studenti koji su najavili protest sa zahtevom da se olakšaju uslovi upisa naredne godine studija i omoguće niže školarine, delimično u pravu, ali da štrajk nije rešenje problema.

"Studenti delimčino jesu u pravu. Mi smo godinu dana na novom režimu. Paralelno postoji i stari sistem školovanja, to je sve pomešano i kada je sve pomešano, to nije regularna situacija. Treba da postoji jedan stabilan sistem školovanja, a to će se desiti za tri - četiri godine", rekao je Kovačević gostujući na programu radija Beograd 202.

Smisao izmene Zakona o visokom obrazovanju i jeste da se što bezbolnije prođe kroz taj prelazni period, rekao je Kovačević i naveo da je Zakon u skupštini i da očekuje da bude izglasan danas ili sutra kako bi se završio upis studenata.

Amandman

Jedna od primedbi studenata odnosi se na amandman na Zakon o visokom školstvu koji prelazak na budžet ograničava na 20 odsto samofinansirajućih studenata. Kovačević kaže da, u stvari, nije reč o amandmanu.

"Taj amandman prepisan je iz zakona". rekao je Kovačević i dodao tamo "lepo piše da svake godine Vlada Srbije određuje budžetsku kvotu po svim fakultetima prema svojoj projekciji, potrebama tržišta i razvojnim planovima".

Kad se završi godina neće svi ispuniti tu kvotu, a upražnjena mesta popunjavaju samofinansirajući studenti koji su dali uslov.

"Praktično, ako mi upišemo devet hiljada studenata na budžet i šest hiljada na samofinansiranje to znači da bi oko tri hiljade samofinansirajućih studenata moglo da pređe na budžet.

Problem je u tome što oni nisu ravnomerno raspoređeni. Ako imamo četiri grupe nauka: tehničke, prirodne, medicinske i društveno-humanističke, u prve tri ta se kvota nikad ne dostigne, a na društvenim naukama pak ima mnogo samofinansirajućih studenata koji pređu kvotu", rekao je Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.