Studenti završili protest

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti završili protest

Beograd -- Studenti Beogradskog univerziteta završili su protest posle razgovora sa predstavnicima vlade o zahtevima za olakšan upis godine i smanjenje školarina.

Oko 2.000 studenata Univerziteta u Beogradu oko 14 sati okupilo se na Trgu Slavija odakle je u protestnoj šetnji stiglo do zgrade Vlade Srbije. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici normalizovan je oko 16.30. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, studenti su prekinuli proteste do daljnjeg, a pregovori sa njihovim predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nastavljaju u ponedeljak 27. oktobra.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku u ministarstvu zaključeno da su školarine i ostale naknade za samofinasirajuće studente na pojedinim fakultetima visoke i da moraju da se smanje.

Zahtev da se svim akademcima koji su obezbedili 42 boda omogući upis na teret budžeta biće razmotren kada svi univerziteti i fakulteti dostave podatke o broju studenata koji bi obezbedili uslov za budžetsko studiranje, saopštio je student prodekan Fakulteta političkih nauka David Bakić posle razgovora u Vladi.

Prema Bakićevim rečima, o zahtevu da svim studentima koji studiraju po starom programu bude omogućen bezuslovni upis završnih godina studija zaključno sa generacijom 2005/2006. odlučivaće rektorati univerziteta i fakulteti "pošto je to pitanje univerzitetske autonomije".

"Prosvetna inspekcija je pozvana na sve fakultete koji su prijavljeni da naplaćuju prenete bodove iz prethodne godine studija i ti fakulteti će morati da vrate novac studentima', naveo je Bakić.

On je još dodao i "da su nadležni svesni visokih školarina i da će se se u narednih godinu dana razmatrati rešenje tog problema".

Organizatori studentskog protesta rekli su da će naknadno odlučiti o svojim daljim aktivnosti.

Senat Univerziteta u Beogradu oformio je danas radnu grupu za primenu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koja će za narednu sredu, kada je nova sednica Senata, pripremiti smernice fakuletatima.

Skupština Srbije trebalo bi danas ili sutra da uzvoji izmane i dopune Zakona kojima bi se studentima koji se školuju po Bolonjskoj deklaraciji omogućio upis u narednu godinu studija sa 42 umesto 60 bodova.

Rektor BU: Studenti delimično u pravu

Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević izjavio je da su studenti delimično u pravu, ali da štrajk nije rešenje problema.

"Studenti delimičino jesu u pravu. Mi smo godinu dana na novom režimu. Paralelno postoji i stari sistem školovanja, to je sve pomešano i kada je sve pomešano, to nije regularna situacija", kaže on.

"Treba da postoji jedan stabilan sistem školovanja, a to će se desiti za tri - četiri godine", rekao je Kovačević za Radio Beograd 202.

Smisao izmene Zakona o visokom obrazovanju i jeste da se što bezbolnije prođe kroz taj prelazni period, rekao je Kovačević i naveo da je Zakon u skupštini i da očekuje da bude izglasan danas ili sutra kako bi se završio upis studenata.

Jedna od primedbi studenata odnosi se na amandman na Zakon o visokom školstvu koji prelazak na budžet ograničava na 20 odsto samofinansirajućih studenata. Kovačević kaže da u stvari nije reč o amandmanu.

"Taj amandman prepisan je iz zakona", rekao je Kovačević i dodao tamo "lepo piše da svake godine Vlada Srbije određuje budžetsku kvotu po svim fakultetima prema svojoj projekciji, potrebama tržišta i razvojnim planovima".

Kad se završi godina neće svi ispuniti tu kvotu, a upražnjena mesta popunjavaju samofinansirajući studenti koji su dali uslov.

"Praktično, ako mi upišemo devet hiljada studenata na budžet i šest hiljada na samofinansiranje, to znači da bi oko tri hiljade samofinansirajućih studenata moglo da pređe na budžet", kaže on.

"Problem je u tome što oni nisu ravnomerno raspoređeni. Ako imamo četiri grupe nauka: tehničke, prirodne, medicinske i društveno-humanističke, u prve tri ta se kvota nikad ne dostigne, a na društvenim naukama pak ima mnogo samofinansirajućih studenata koji pređu kvotu", rekao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti u sredu protestuju ispred Vlade

Izvor: Mondo, 21.Okt.2008, 19:37

Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće u sredu ispred Vlade Srbije zahtevajući da uslovi upisa naredne godine studija budu olakšani, a školarine niže.

Nastavak na Mondo...

Četiri zahteva za upis godine

Izvor: Blic, 22.Okt.2008

Više od 1.000 studenata Beogradskog univerziteta juče je protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije, dok su se dekani njihovih fakulteta, nekako u isto vreme, dogovorili na Senatu Univerziteta da neće upisivati starije studente bezuslovno, što je jedan od četiri studentska zahteva. Kako stvari stoje,...

Nastavak na Blic...

Studenti danas protestuju ispred Vlade

Izvor: TV Avala, 22.Okt.2008

Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće danas ispred Vlade Srbije zahtevajući olakšane uslove upisa naredne godine studija i niže školarine.

Nastavak na TV Avala...

Studenti blokirali Trg Slavija

Izvor: Kurir, 22.Okt.2008

BEOGRAD, 22. oktobra 2008. (Beta) - Studenti Univerziteta u Beogradu blokirali su danas oko 14 sati saobraćaj na najprometnijem trg u Beogradu, Slaviji. Studenti se okupljaju na Trgu Slavija odakle će otići ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici i zatražiti olakšane uslove upisa naredne godine studija...

Nastavak na Kurir...

Studenti blokirali Slaviju

Izvor: Cafe.ba, 22.Okt.2008

Studenti Univerziteta u Beogradu blokirali su oko 14 sati saobraćaj na najprometnijem trgu u Beogradu, Slaviji.

Nastavak na Cafe.ba...

Studenti protestuju ispred Vlade, blokiran saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2008

BEOGRAD - Studenti nekoliko beogradskih fakulteta, koji protestuju ispred Vlade Srbije zahtevajući poboljšanje uslova upisa i smanjenje školarina, blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici, dok je u Kneza MIloša saobraćaj uspotavljen...Studenti su se najpre okupili na Trgu Slavija, odakle su krenuli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.