Stručnjaci: Za i protiv Vladine odluke o vraćanju standarda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Za i protiv Vladine odluke o vraćanju standarda

BEOGRAD -

Odluka Vlade Srbije da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine, nije dobra i ne približava nas evropskim standardima, ocenio je danas predsednik Udruženja agroekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

On je, u izjavi za Tanjug, kazao da će to smanjiti izvozni potencijal industrije mleka, jer može doći do eliminacije srpskog mleka sa tržišta regiona, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude konkurencije mleka iz EU, koje će stići sa standardima koje Srbija napušta.

"Bilo bi mnogo bolje da su pooštreni standardi kvaliteta stočne hrane, jer se sada postavlja pitanje kredibiliteta Pravilnika o mleku u mlečnim proizvodima koji je bio na snazi dve godine", rekao je Ševarlić, ocenivši da je greška što prvo nije pooštren Pravilnik o proizvodnji stočne hrane, jer zbog toga ta dva akta nisu bila usklađena.

Ševarlić smatra da je odluka vlade doneta pod uticajem afere i da je u pitanju politički problem na relaciji republička i pokrajinska vlada.

Joksović: Veća količina aflatoksina ne šteti zdravlju

Toksikolog Dragan Joksović smatra da povećanje dozvoljene količine aflatoksina u mleku za deset puta neće štetno uticati na zdravlje stanovništva.

On je Tanjugu rekao da količina od 0,5 mikrograma po kilogramu aflatoksina u mleku nije opasna po zdravlje ljudi i da su to bile dozvoljene količine i pre dve godine.

"Da je sreće ne bi ni jedna kancerogena materija bila u namirnicama za ishranu, ali na žalost nije aflatoksin jedini, ima ih još. U drugim namirnicama ima drugih kancerogenih materija. Ove količine aflatoksina nisu opasne po zdravlje ljudi", tvrdi Joksović.

On smatra i da Ministarstvu poljoprivrede neće biti lako da objasni zašto se povećavaju dozvoljene količine za deset puta, opozicija će da ih "pojede", a narod će ponovo biti zbunjen šta to znači.

On je podsetio da su radije dozvoljene količine bile 0,5 mikrograma po kilogramu, ali da su pre dve godine smanjene na 0,05 mikrograma po kilogramu.

"Pravilnik je izmenjen pre dve godine, neću da kažem krišom, ali bez da su data neka opširnija objašnjenja. To što je sada vraćeno na staro i količine povećane deset puta, neće uticati štetno po zdravlje stanovništva", tvrdi Joksović, koji je pre penzionisanja kao toksikolog radio na VMA.

Vlada Srbije odlučila je danas da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za i protiv Vladine odluke o vraćanju standarda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013

BEOGRAD, NOVI SAD -..Odluka Vlade Srbije da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine, nije dobra i ne približava nas evropskim standardima, ocenio je danas predsednik Udruženja agroekonomista...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.