Štrajk zaposlenih u zdravstvu

Izvor: RTS, 05.Nov.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk zaposlenih u zdravstvu

Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu štrajkuju danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.

Sindikati su najavili da će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.

"To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Dragan Cvetić.

Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika započeli su u utorak pregovore s Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru.

U zavisnosti od ishoda tih pregovora, zaposleni u zdravstvu će odlučiti da li će štrajkovati svake srede tokom novembra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će zaposleni u zdravstvu biti prvi na listi za korekciju ličnih prihoda nakon stabilizacije ekonomske situacije i ukidanja mera štednje koje je nedavno sprovela vlada.

Lončar je agenciji Beta rekao da se sa sindikatima u dosadašnjim razgovorima saglasio da se sva sporna pitanja rešavaju kroz pregovore.

"Sa sindikatima smo se dogovorili o oko 90 odsto njihovih zahteva, kao što su detalji vezani za platne razrede i pregovori oko kolektivnog ugovora. Od 150 tačaka kolektivnog ugovora, ostalo je nerešeno manje od deset, jer oni zahtevaju konsultacije s drugim državnim institucijama, kao što je Ministarstvo finansija", naglasio je Lončar.

Lončar je dodao da su pregovori način da se reše sve sporne stvari i da očekuje da će se sindikati držati dogovora da više neće biti štrajkova.

Ministar Lončar je najavio da će od ponedeljka početi zapošljavanje više stotina medicinskih radnika, među kojima i veliki broj lekara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTRAJK: Kod lekara danas samo onaj ko mora!

Izvor: BKTV News, 05.Nov.2014

Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkuju danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.. . Sindikati su najavili da će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.. „To znači puno radno vreme i pre podne...

Nastavak na BKTV News...

I vranjski lekari u štrajku

Izvor: OkRadio.rs, 05.Nov.2014

Članovi dva reprezentativna sindikata u Zdravstvenom centru u Vranju štrajkuju u sredu, čime su se pridružili kolegama na nivou cele Srbije, zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto. Međutim, iako je štrajk u toku, sindikati poštuju minimum procesa rada. To znači puno radno...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.