Medicinski radnici stupili u jednodnevni štrajk

Izvor: NTV.rs, 05.Nov.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinski radnici stupili u jednodnevni štrajk

BEOGRAD – Medicinski radnici u Srbiji stupili su danas u jednodnevni štrajk zbog nezadovoljstva odlukom Vlade da zaposlenima u zdravstvu plate budu smanjene za deset odsto.
Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalne zaštite za Moravički okrug Vesna Popović, potvrdila je danas Tanjugu da će medicinski i nemedicinski radnici sa ovog područja obustaviti rad u svim zdravstvenim ustanovama i da će u >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << štrajku učestvovati sva četiri sindikata.
„Mi ćemo štrajkovati, ali i poštovati minimum procesa rada. Pacijentima koji su imali zakazane intervencije biće obavljene, takođe i hitni slučajevi će se prihvatiti „, navela je ona.
Popović je istakla da zaposleni traže zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za oblast zdravstva i socijalne zaštite kao i jedinstveno sagledavanje svih zaposlenih u javnom sektoru.
Medicinari Doma zdravlja i Opšte bolnice u Jagodini jutros su stupili u štrajk, ali se minimum procesa rada poštuje, rekao je Tanjugu direktor bolnice Darko Miletić.
„Oni imaju zakonske pravo na štrajk. Naredbu sam im poslao odmah kada su štrajk najavili“, rekao je Miletić.
Sve što je hitno i urgentno, sva akutna stanja, povrede, deca, porodilje, moraju se zbrinuti i to funkcioniše, istakao je Miletić.
Regionalna lekarska komora Vojvodine (RLKV) saopštila je danas da podržava odluku sindikalnih organizacija zaposlenih u zdravstvu da jednodnevnim štrajkom iskažu protest i od vlasti očekuje da zdravstvena struka u Srbiji bude tretirana kao delatnost od izuzetnog značaja, saopštila je danas RLKV.
Ta organizacija lekara, čiji je zadatak da štiti i zastupa profesionalne interese svog članstva, navodi i da se štrajkom protestuje ne samo zbog umanjenja plata nego i zbog nezaključivanja posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvo.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u intervjuu za „Politiku“ da pacijenti ne smeju biti žrtve štrajka u zdravstvu i dodao da zdravstveni radnici ne mogu biti izuzeti od drugih profesija kada se radi o smanjenju plata.
On je, između ostalog, rekao da nikako ne sme da se naškodi pacijentima i da oni koji žele da štrajkuju to treba da rade posle radnog vremena ili, ako nisu zadovoljni poslom, ne moraju njime da se bave.
„Razgovarao sam sa njima i saglasili smo se sa tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se oko usvajanja novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo oko usvajanja kolektivnih ugovora. Stav sa tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitivan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo sa razgovorima“, kaže Lončar.
Upitan kako onda nije ubedio zdravstvene radnike da odustanu od štrajka, on je rekao da „nisu mogli da otkažu štrajk, jer je ranije zakazan“.
Tanjug 05.11.2014 11:30
Foto Tanjug T. Valič ilustracija

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Medicinski radnici u jednodnevnom štrajku

Izvor: Prva.rs, 05.Nov.2014

Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalne zaštite za Moravički okrug Vesna Popović, potvrdila je danas Tanjugu da će medicinski i nemedicinski radnici sa ovog područja obustaviti rad u svim zdravstvenim ustanovama i da će u štrajku učestvovati sva četiri sindikata..."Mi ćemo...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.