Stoltenberg: Sastanak u Beloj kući prvi pravi korak ka mogućem dogovoru Beograd-Priština

Izvor: B92, 23.Jun.2020, 22:56

Stoltenberg: Sastanak u Beloj kući prvi pravi korak ka mogućem dogovoru Beograd-Priština

Jens Stoltenberg ocenio je da je predstojeći sastanak Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Beloj kući "prvi pravi korak ka mogućem dogovoru".

“Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsredjeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja", naveo je Generalni sekretar NATO Stoltenberg u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

On je podsetio na dugogodišnje angažovanje NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na širem prostoru Zapadnog Balkana, počevši od "zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dve decenije", istakavši i da je Srbija takođe partner NATO.

Odsustvo EU na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da "niko nema pravo da diktira rešenje" i da "jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele".

"Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja",kazao je Stoltenberg za VOA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.