Stiže snažan ciklon sa Mediterana - kakav nas decembar očekuje

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 23:22

Stiže snažan ciklon sa Mediterana - kakav nas decembar očekuje

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je da nas ledena jutra čekaju u sredu, a da će od petka biti bez mraza i uz osetno toplije vreme i temperature i do 15 stepeni.

"U Srbiji je osvanulo vedro i ledeno, u mnogim predelima i maglovito jutro. Minimalna temperatura spustila se jutros u Sjenici i na Kopaoniku na -11°C, a u nižim predelima i u gradovima kretala se od -8 do -3°C, dok je "najtoplije" bilo u centru Beograda sa -2°C", napisao je Đurić.

On je najavio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << minimalna temperatura u sredu ujutro biti od -9 do -1 stepen.

"U sredu će početi da slabi delovanje anticiklona i vazdušni pritisak biće u padu, a ciklon sa centralnoog Mediterana doneće povećanje oblačnosti, ali i pojačanje jugoistočnog vetra. Maksimalna temperatura biće slična današnjoj, dakle, biće hladno", naveo je on.

Đurić je kazao da u Srbiju stiže snažan ciklon sa centralnog Mediterana, koji će donositi tokom četvrtka i petka veoma snažne i obilne padavine zapadnim i jugoozapadnim predelima Balkana.

"Na jugu Jadrana biće obilnih pljuskova sa grmljavinom, a zapad Hrvatske, Gorski Kotar i sever i zapad Bosne biće u hladnom sektoru ciklona, uz veoma obilni i vlažan sneg i uz temperature oko 0 stepeni, dok će u ostalim predelima temperaure biti oko 10 stepeni. U Dalmaciji, Hercegovini i na jugu Crne Gore snažni grmljavinski pljuskovi usloviće i preko 100-200 mm po kvadratnom metru, lokalno i više. Inače, vioski Dinaridi "zaustaviće" obilne kiše, tako da se istočnije ne očekuju obilnije padavine, a u Srbiji će biti i suvo, tek ponegde na severozapadu, zapadu i jugozapadu sa slabom kišom", kazao je on.

Đurić piše da od petka u Srbiji neće biti jutarnjih mrazeva i to zahvaljujući snažnom južnom strujanju i prilivu tople vazdušne mase sa Mediterana u prednjem delu ciklona.

"Maksimalne temperature biće oko 10°C, a otopliće i na severozapadu Bosne i Hrvatske, pa će sneg preći u kišu, a temperatura biti u porastu za 10 ak stepeni. Tokom vikenda se iznad zapadne Evrope sa Atlantika očekuje novi snažan ciklon, koji će iznad centralnog Mediterana usloviti stvaranje novog sekundarnog ciklona ("dete" ciklon), pa će taj ciklon oblasti Jadrana doneti novi talas obilnih pljuskova i grmljavinskih oluja, uz olujni jugo i višemetarske talase, dok će se Alpi nalaziti u hladnom sektoru ciklona, uz obilni sneg, pri čemu bi od srede do nedelje u višim predelima Alpa palo i preko 2 metra snega, lokalno i više", naveo je on.

Meteorolog navodi da će se Srbija tokom petka i vikenda nalaziti u prednjem delu novog ciklona, tako da se očekuje dodatni priliv tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana i biće osetno toplije. Maksimalna temperatura za vikend biće i do 15°C.

"Inače, od srede do nedelje Srbija će se nalaziti između snažnog anticiklona sa centrom iznad Rusije, dok se sa Atlantka preko zapadne Evrope i sa centralnog Mediterana očekuje serija snažnih ciklona, uz veoma nizak vazdušni pritisak. Dakle, iznad Srbije i regiona biće uspostavljen veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i jako južno strujanje, uz pojačan jugoistočni vetar. U košavskm području, u Pomoravlju i u Podunavlju duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar, na jugu Banata sa orkanskim udarima i do 120 km/h. Košava će u petak i tokom vikenda biti toplog karaktera", najavio je Đurić. U subotu će u Srbiji biti suvo i sa sunčanim iintervalma, dok se u nedelju u sklopu ciklona sa severozapada očekuje prodor hladnog fronta, uz kišu i uz manje zahlađenje. Košava će biti u slabljenju, a vetar u skretanju na slab severozapadni. U toku večeri i noći kiša će na planinama preći u sneg.

U ponedeljak će biti malo svežije, pre podne sa kišom, na planinama sa snegom, posle podne razvedravanje. Vetar slab, zapadni i severozapadni.

Na području Timočke i Negotinske Krajine do kraja ove sedmice biće tmurno, hladno i maglovito, što je i karakterisično tokom košave, kada na ovom području skoro i da nema vetra i on je veoma slab, a ovo područje bude u navetrenij strani, što dovodi do kondenzacije, oblaka i slabih padavina. Maksimalna temperatura biće od 0 do 5°C. U nastavku sledeće sedmice temperature u Srbiji biće iznadprosečnih vrednosti i tokom biti dana uglavnom oko 10°C, dok se jutarnji mrazevi ne očekuju.

Dakle, nakon veoma hladnog i suvog početka decembra, prvu polovinu decembra obeležiće znatno toplije vreme, uglavnom bez mrazeva i uz temperature više od proseka. Pravu zimu ne treba očekivati do sredine meseca. U drugoj polovini decembra biće hladnije, uz česta prolazna naoblačenja, uz sneg u planinama i kišu i padavine mešovitog karaktera u nižim predelima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.