Stariji od 40 godina trebalo bi da rade 25 sati nedeljno

Izvor: N1 televizija, 26.Apr.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stariji od 40 godina trebalo bi da rade 25 sati nedeljno

Trodnevna radna nedelja, odnosno 25 radnih sati nedeljno izvlači najbolje iz radnika starijih od 40 godina, pokazalo je australijsko istraživanje u kojem je učestvovalo 3.000 muškaraca i 3.500 žena.

Nad ispitanicima je obavljen niz kognitivnih testova kojima su se analizirale njihove radne navike.

Studija obavljena u Institutu za rad iz Melbourna pokazala je da sredovečnim radnicima, uz jednak rast nivoa stresa, pada radni elan posle 25 sati rada nedeljno. Najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rezultate na testovima imali su oni koji nedeljno rade 25 sati.

Profesor Kolin Mekenzi, jedan od autora istraživanja, rekao je za Tajms da većina zemalja ide ka tome da pommeri granicu za odlazak ljudi u penziju, ali da nivo intelektualne stimulacije može da zavisi od radnog vremena i ističe da je ovo istraživanje zbog toga jako važno.

"Dugi sati rada štetniji su za funkciju mozga od nerada", rekao je Mekenzi.

Brojke su čak pokazale da su kognitivne sposobnosti onih koji rade više od 50 sati nedeljno manje od onih koji uopšte nisu zaposleni.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.