Srpski teroristi

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski teroristi

Gavrilo Princip i Petar Petrović Njegoš bili su - teroristi, a najveći krivac za izbijanje Prvog svetskog rata je - Srbija!

Ovo su nove nazovičinjenice koje moderna istoriografija i njeni izvođači radova po svetu fabrikuju kako nam se približavaju srpske godišnjice, jubileji i naviru različita sećanja u kojima sadašnji moćnici Evrope i sveta ne stoje baš najbolje. Otuda se prošlost nemilosrdno i bez trunke stida prilagođava sadašnjosti, svedoci smo prevrednovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << istorije bez obzira na utemeljene činjenice.

 

Zato je naglašeno ignorisanje obeležavanja jubileja kakvi su, recimo, 200-godišnjica od rođenja Njegoša ili 100-godišnjica Balkanskih ratova, uz napadno i razbacivačko slavljenje Milanskog edikta, mnogo više od pukog gubljenja osećaja za našu istoriju, nacionalni identitet i negovanje srpskog patriotizma na potvrđenim vrednostima. I ovde na sektoru slava prinuđeni smo da vodimo računa šta bi moglo da razljuti naše gazde u Briselu, Vašingtonu, a bogami i komšije u Bosni i Crnoj Gori, pa nam je onda kao državi lakše da kleknemo, prećutkujući Njegoša, posredno vređajući Principa i, u skladu sa prokomunističkim kontinuitetom, zaboravljajući žrtve i podvige u Balkanskim ratovima.

 

Takav zaključak nameće se posle stručnog prelistavanja svetske literature o srpskoj istoriji 19. i 20. veka, kada postaje jasnije da se tehnologija permanentnog optuživanja Srbije i njene satanizacije, započeta krajem 80-ih godina prošlog veka, navodno novim stručnim otkrićima proteže i na najznačajnije istorijske događaje u životu Srbije kakav je Prvi svetski rat, Balkanski ratovi, uloga nacionalnih veličina kao što su Vuk Karadžić, Njegoš, Garašanin i mnogi drugi. A sve sa konačnim ciljem da se Srbija i njena slavna prošlost ponište u ime mira i drugačijeg imidža najmoćnijih u evropskoj porodici.

 

Princip Evrope je jasan, ma koliko bio anahron: ljudima iz daleke prošlosti može se suditi za aktuelna dešavanja, ako su Srbi. Tako saznajemo da je Njegoš krivac za događaje s kraja 20. veka, jer se u svom kapitalnom delu, umesto ka prosvećenosti, okrenuo osveti Kosova i proterivanju Turaka. Istovremeno su Vuk i Garašanin optuženi kao autori političkog programa za osvajanje nesrpskih teritorija i stvaranje Velike Srbije. U tom stilu, Srbija je u Balkanskim ratovima okupirala većinu nesrpskih krajeva i sistematski uništavala muslimane. Prećutkuje se albansko nasilje nad Srbima i sistematski progoni na Kosmetu od 1878. do 1912. godine, a kad se pomene procenjuje se da su to - zaslužili.

 

Za Prvi svetski rat se kaže da je bio besmislena klanica i da su za njega svi podjednako krivi, ali su tome ipak najviše doprineli prvo Srbija, pa Rusija i Francuska, dok se "germanski blok sila sve vreme junački branio", kako ironično u svojoj studiji o svetskoj istoriografiji o Srbiji piše naš ugledni istoričar dr Miloš Ković, ekspertski izražavajući zabrinutost za ono što (ne) činimo da se suprotstavimo ovakvim trendovima.

 

Ipak, vrhunac na koji ukazuje i Ković, predstavlja poređenje Sarajevskog atentata sa napadom na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra samo 87 godina kasnije. Pašićeva Srbija toga vremena poredi se sa Asadovom Sirijom našeg doba, a veza ondašnjeg i današnjeg srpskog nacionalizma gradi se na Srebrenici.

Politički korektan pristup novim interpetacijama istorijskih događaja u Prvom svetskom ratu podrazumeva da se na njih - ne reaguje. Nemačkoj koja je sve češće u ulozi šerifa EU takav pristup odgovara, a Turskoj, sa neskrivenim ambicijama prema Balkanu, opisani tretman Balkanskih ratova posebno je po volji. Ako već nije novost da ovakva situacija odražava jasne namere velikih da se njihova nepočinstva i zločini zatrpaju i zakamufliraju optuživanjem i kažnjavanjem malih, kakva je Srbija, čega će tek sve takva mala Srbija morati da se liši kada postane deo te i takve evropske porodice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.