Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i američki vojni informatičari na vježbi "Sajber Tesla"

BEOGRAD - Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja istovremeno u Srbiji i SAD izvode zajedničku vježbu "Sajber Tesla", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Srpski vojnici u Gornjem Milanovcu i američki u Kolumbusu djelovati kao jedan tim i da će svako od njih za svojim kompjuterom biti akter vojne vježbe "Sajber Tesla".

Ministarstvo odbrane je istaklo da će se učesnici vježbe nalaziti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na dve geografske lokacije, koje su međusobno povezane internetom, a svoje zadatke izvršavaće na namjenski u uspostavljenoj zatvorenoj računarskoj infrastrukturi, prenosi "Politika".

Ova vježba se odvoja u okviru programa partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a težišne aktivnosti se tradicionalno izvode svake godine u septembru.

U ovoj vježbi biće angažovano oko 70 pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih državnih organa Srbije koji imaju nadležnost u oblasti informacione bezbjednosti, kao i osam pripadnika Nacionalne garde Ohaja.

Iz Ministarstva odbrane su navela da je "Sajber Tesla" multinacionalna komandno-štabna vježba, koja se realizuje sa aspekta saradnje u oblasti zaštite sajber prostora.

"Ciljevi vežbe su podizanje sposobnosti Vojske Srbije za reagovanje na sajber pretnje i saradnju sa ostalim državnim organima u tim aktivnostima", navodi Ministarstvo.

Dodaje se da je putem interneta omogućeno da vježbajuća jedinica bude multinacionalnog sastava i sinhronizovano djeluje u sajber prostoru nezavisno od geografske lokacije.

"Politika" piše i da istovremeno, zbog nastavka saradnje u sferi podoficirskog kora, u Centru za obuku podoficira u Pančevu boravi delegacija Podoficirske akademije Sedme armije Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.