Vojnici Srbije i SAD u zajedničkoj vežbi Sajber Tesla

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici Srbije i SAD u zajedničkoj vežbi "Sajber Tesla"

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja, istovremeno u Srbiji i SAD, izvode zajedničku vežbu "Sajber Tesla", piše današnja "Politika" pozivajući se na dopis Ministarstva odbrane Srbije.

Navodi se da će srpski vojnici u Gornjem Milanovcu i američki u Kolumbusu delovati kao jedan tim i da će svako od njih za svojim kompjuterom biti akter vojne vežbe "Sajber Tesla".

Ova vežba se odvoja u okviru programa partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ohaja, a težišne aktivnosti se tradicionalno izvode svake godine u septembru.

Kako piše "Politika" na ovoj vežbi će biti angažovano oko 70 pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih državnih organa Srbije koji imaju nadležnost u oblasti informacione bezbednosti, kao i osam pripadnika Nacionalne garde Ohaja.

"Vežba 'Sajber Tesla' je multinacionalna komandno-štabna vežba koja se realizuje sa aspekta saradnje u oblasti zaštite sajber prostora. Ciljevi vežbe su podizanje sposobnosti Vojske Srbije za reagovanje na sajber pretnje i saradnju sa ostalim državnim organima u tim aktivnostima", navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja "Politike".

Učesnici vežbe nalaziće se na dve geografske lokacije koje su međusobno povezane internetom, a svoje zadatke izvršvaće na namenski uspostavljenoj zatvorenoj računarskoj infrastrukturi.

"Ovim konceptom omogućeno je da vežbajuća jedinica (Tim za odgovor na bezbednosne incidente) bude multinacionalnog sastava i sinhronizovano deluje u sajber prostoru nezavisno od geografske lokacije. Scenario je baziran na karakterističnim napadima u sajber prostoru i uključuje napade na poverljivost, integritet i raspoloživost servisa u sistemima informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)", ističe se u dopisu Ministarstva odbrane.

Ova vežba, u skladu sa iskustvima Nacionalne garde Ohaja u izvođenju vežbi odbrane IKT sistema u sajber prostoru, traje četiri dana sa neposrednom pripremom koja traje nedelju dana uoči vežbe. Reč je o optimalnom periodu za realizaciju planiranih sadržaja.

"Vežba će se izvoditi u Gornjem Milanovcu i Kolumbusu (Ohajo, SAD) od 11 do 19 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, odnosno od pet do 13 časova po lokalnom vremenu u Ohaju. Učesnici vežbe su većim delom informatičke specijalnosti, a osim njih, tu su i specijalisti iz oblasti telekomunikacija i pravne službe", navode u Ministarstvu odbrane.

Navodi se da osim vežbe "Sajber Tesla", kada je reč o saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja, delegacija njihove verske službe, koju predvodi brigadni general Džozef Čizm, boravi u Srbiji zbog razmene iskustava u toj oblasti. Takođe, ekspertska grupa Nacionalne garde Ohaja boravi u bazi "Jug" gde je upoznata sa razvojem ovog objekta Vojske Srbije.

"Politika" piše i da istovremeno, zbog nastavka saradnje u sferi podoficirskog kora, u Centru za obuku podoficira u Pančevu boravi delegacija Podoficirske akademije Sedne armije Evropske komande Oružanih snaga (EK OC) SAD, koju predvodi Šeril Lajon, glavni podoficir Kopnene vojske EK OC SAD.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.