Vojnici Srbije i SAD u zajedničkoj vežbi Sajber Tesla

Izvor: B92, 10.Sep.2017, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici Srbije i SAD u zajedničkoj vežbi "Sajber Tesla"

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja, istovremeno u Srbiji i SAD, izvode zajedničku vežbu „Sajber Tesla“, piše „Politika“.

Pozivajući se na dopis Ministarstva odbrane Srbije, navodi se da će srpski vojnici u Gornjem Milanovcu i američki u Kolumbusu delovati kao jedan tim i da će svako od njih za svojim kompjuterom biti akter vojne vežbe „Sajber Tesla“.

Ova vežba se odvija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okviru programa partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a težišne aktivnosti se tradicionalno izvode svake godine u septembru.

Navodi se da će na ovoj vežbi biti angažovano oko 70 pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih državnih organa Srbije koji imaju nadležnost u oblasti informacione bezbednosti, kao i osam pripadnika Nacionalne garde Ohaja.

„Vežba ’Sajber Tesla‘ je multinacionalna komandno-štabna vežba koja se realizuje sa aspekta saradnje u oblasti zaštite sajber-prostora. Ciljevi vežbe su podizanje sposobnosti Vojske Srbije za reagovanje na sajber-pretnje i saradnju sa ostalim državnim organima u tim aktivnostima“, navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja „Politike“.

Navodi se da će učesnici vežbe nalaziti na dve geografske lokacije koje su međusobno povezane internetom, a svoje zadatke izvršavaće na namenski uspostavljenoj zatvorenoj računarskoj infrastrukturi.

„Ovim konceptom omogućeno je da vežbajuća jedinica (Tim za odgovor na bezbednosne incidente) bude multinacionalnog sastava i sinhronizovano deluje u sajber-prostoru nezavisno od geografske lokacije. Scenario je baziran na karakterističnim napadima u sajber-prostoru i uključuje napade na poverljivost, integritet i raspoloživost servisa u sistemima informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)“, ističe se u dopisu Ministarstva odbrane.

Navodi se da ova vežba, u skladu sa iskustvima Nacionalne garde Ohaja u izvođenju vežbi odbrane IKT sistema u sajber-prostoru, traje četiri dana sa neposrednom pripremom koja traje nedelju dana uoči vežbe. Reč je o optimalnom periodu za realizaciju planiranih sadržaja.

„Vežba će se izvoditi u Gornjem Milanovcu i Kolumbusu (Ohajo, SAD) od 11 do 19 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, odnosno od 5 do 13 časova po lokalnom vremenu u Ohaju. Učesnici vežbe su većim delom informatičke specijalnosti, a osim njih, tu su i specijalisti iz oblasti telekomunikacija i pravne službe“, navode u Ministarstvu odbrane.

Navodi se da osim vežbe „Sajber Tesla“, kada je reč o saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja, delegacija njihove verske službe, koju predvodi brigadni general Džozef Čizm, boravi u Srbiji zbog razmene iskustava u toj oblasti. Takođe, ekspertska grupa Nacionalne garde Ohaja boravi u bazi „Jug“, gde je upoznata sa razvojem ovog objekta Vojske Srbije.

„Politika“ piše i da istovremeno, zbog nastavka saradnje u sferi podoficirskog kora, u Centru za obuku podoficira u Pančevu boravi delegacija Podoficirske akademije Sedme armije Evropske komande Oružanih snaga SAD, koju predvodi Šeril Lajon, glavni podoficir Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.