Srpske vanilice najbolji kolač na svetu

Izvor: RTS, 22.Dec.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske vanilice najbolji kolač na svetu

Prema oceni portala Food 52, srpske vanilice najbolji su praznični kolači na svetu. Slatkiš koji pripremamo za gotovo sve prilike pobrao je najviše glasova američkog kulinarskog sajta.
Kolači posuti vanilin šećerom uvek su na srpskoj trpezi. U čačanskom kraju pravi ih svaka poslastičarska radnja.

Pored ukusa vanile, prepoznatljivost ovom slatkišu daje i pekmez od šljiva ili džem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od kajsija, nezaobilazan sastojak potreban za spajanje dva dela kolača.
Etnolozi kažu da se vanilice pominju još u Srednjem veku, kada se preko tog kolača mazala mlevena šljiva. I pored sve veće proizvodnje na veliko, dosta je onih koji prednost daju domaćoj kuhinji.
Mnogi kažu da je vanilice lako napraviti. Jednostavan recept podrazumeva sastojke koje svaka domaćica ima u kući.
Pored proverenog recepta i vešte domaćice, za vanilice kažu da je važno da odstoje par dana kako bi bile ukusnije, međutim ponekad im je teško odoleti.
rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.