Srpska nesreća biće konačna Tragične reči Dobrice Ćosića dok je posmatrao egzodus naroda u operaciji Oluja

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2020, 21:29

"Srpska nesreća biće konačna" Tragične reči Dobrice Ćosića dok je posmatrao egzodus naroda u operaciji "Oluja"

O kvalitetu književnih dela Dobrice Ćosića nema potrebe previše govoriti -  pisаc, esejistа, političаr, jednа od nаjznаčаjnijih figurа srpske istorije i književnosti druge polovine 20. vekа - piše u nekim njegovim biografijama. 

Čitalac njegovih dela može da kaže - čovek koji je zahvaljujući svojoj empatiji duboko pronikao u dušu "običnog" čoveka, koji je savršeno jednostavnim rečnikom izgradio kompleksne likove koje smo svi, pa čak i one koji bi, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi sve sveli na običan kliše, trebalo da budu negativci, savršeno razumeli.

Uz njegovu Simku smo svi plakali dok se molila Bogu da joj podari makar jedno dete. Nažalost, sa njenom sudbinom se i danas može poistovetiti veliki procenat žena sa naših prostora. Plakali smo i uz Tolu dok je, spremajući se da poseti sinove na frontu u Valjevu, tražio daske i plavu farbu za sanduke, jer nije znao da li će svoje vojnike zateći žive.

Razumeli smo ga dok je psovao kralja i generale iskaljujući tako gnev malog čoveka kog melju veliki svetski događaji. Čoveka koji je za odbranu otadžbine dao ono najvrednije što je imao - svoje sinove.

Kada je takva ličnost direktan svedok, pa i učesnik velikih događaja, njegova svedočenja su neprocenjiva. U knjizi "Bosanski rat" je opisana sva tragedija raspadanja Jugoslavije i egzodusa srpskog naroda. Knjiga "Bosanski rat" je zbirka dnevničkih zapisa, publicističkih tekstova i lične arhive na osnovu kojih je priređivač nastojao da konstruiše celinu koja autentično  odražava Ćosićevu koncepsiju karaktera Bosanskog rata.

Ovom prilikom prenosimo njegove reči zapisane u toku akcije "Oluja":

- Hrvatska je jutros napala Srpsku Krajinu. Strahovitim bombardovanjem Knina, Benkovca, Gračaca, Dubice, svih gradova Republike Srpske Krajine. Amerika i Nemačka su odobrile napad ustaške Hrvatske. Rusija i Britanija su tobože protestvovale zbog agresije. Tuđmanova ustaška Hrvatska dokončava istrebljenje Srba, koji su sa neshvatljivim zakašnjenjem prihvatili plan Z-4 koji je sačinjen od EU uz saglasnost Amerike i Rusije. Taj plan im je garantovao neka prava i pružao neke moguđnosti da se održe na svome, a da se i dalje politički bore. Kninsko vođstvo Srba nije ni Milođevića poslušalo, koji im je, kažu, predlagao prihvatanje Z-4. Srbima je u Ženevi 3. avgusta saopšten hrvatski ultimatum. Prvo, možete postati građani Hrvatske, bez ikakvih posebnih prava; drugo, možete se iseliti; treće, možete biti ubijeni… I pošto Srbi nisu odmah pristali na prvi uslov, iduće zore, Hrvati su otvorili vatru iz nekoliko stotina svojih topova na srpske gradove. Ruše, pale ubijaju, trijumfuju… A Milošević nastavlja da ćuti. (…) Zapanjuje, zbunjuje, užasava Miloševićevo ćutanje o Tuđmanovoj agresiji na Srpsku Krajinu, na početak nesaglednog stradanja Srba u Hrvatskoj. (…) I u ovoj agoniji nastavljaju se kobne srpske deobe. Srpska nesreća biće konačna….

- Podne. Svetske televizijske stanice posle dva dana hrvatskog rušenja nekoliko srpskih gradova i sigurno stotina i stotina ubijenih Srba, žena i dece, za "međunarodnu zajednicu" izveštavaju: poginuo je jedan danski vojnik i pripadnih "plavih šlemova"! Čak i ne kažu da su ga Hrvati ubili. A druga vest: "uhapšeno je dvadeset kanadskih plavih šlemova". Da li je to samo cinizam? Klinton je veći lažov od Hitlera. "Demokratski zapad", Savet bezbednosti, "međunarodna zajednica", to je u moralnom smislu ekstrakt nacizma. Nacisti nisu bili toliko licemerni kakvi su licemeri sadašnje vođe zapadne demokratije; njihovi propagandisti, novinari, javna glasila i diplomatija više lažu no nacisti i staljinisti.(…) Zlo trijumfuje….

- Hrvatska je samlela Srpsku Republiku Krajinu. Vojska Srpske Krajine nije bila u stanju ni drumove da minira, ni kamenjem i balvanima da prepreči put ustaškim tenkovima i bornim kolima. Šta se to dogodilo sa srpskim, ličkim, krajiškim junaštvom? Kakva beda i sramota! Ustaše su uz pomoć Amerike i NATO-a munjevito razorile srpsku odbranu, ako je ta odbrana uopšte i postojala. Sav srpski narod, sav, krenuo je u bekstvo u Bosnu i Srbiju. Hrvati nemilosrdno i konačno čiste svoju hrvatsku zemlju od "srpskog nakota". Uz pomoć Evrope i Amerike ostvaruju svoj vekovni plan: sateruju Srbe preko Drine. A Milošević ćuti. Ta kukavica nema hrabrosti ni ustaše da osudi. Ćuti bezdušnik. O srpskom narodu sada brine samo Crveni krst...

- Srpski egzodus se nastavlja. Meša se tragedija sa kriminalom. Država srpska brigu za Srbe iz Krajine i Hrvatske prepustila je Crvenom krstu. Sramnije vlade i bezočnijeg šefa države nismo imali u ovom veku. (…) Jedina ustanova u ovoj državi koja ima neku nacionalnu i državnu svest to je Crkva, a pre svih i iznad svih – patrijarh Pavle. A to je premala snaga za ovoliko ljudsko stradanje….

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.