Srpska lista i zvanično opozicija u kosovskoj skupštini

Izvor: RTS, 30.Mar.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista i zvanično opozicija u kosovskoj skupštini

Šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskoj skupštini Saša Milosavljević zatražio je odgovornost za upad i brutalnu akciju specijalnih snaga kosovske policije u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici i obavestio poslanike parlamenta da zbog te akcije srpski poslanici od danas istupaju iz vladajuće koalicije i da prelaze u opoziciju.
Milosavljević je zatražio ostavke ministra policije Fljamura Sefaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i direktora policije Špenda Mađunija.

"Pretučeni su nedužni ljudi, ministri, novinari i politički predstavnici. Ničim izazvani. Sramota treba da vas bude zbog toga", rekao je Milosavljević.
Reagovanja na zahteve srpskih poslanika kao da nije ni bilo. Predsednik kosovske skupštine, na kritiku srpskih poslanika da se niko od njihovih albanskih kolega nije setio da ih pozove i pita za stanje posle napada, kratko je odgovorio Kadri Veselji.
"Sramota je ulaziti bez dozvole na Kosovo i da to niko neće tolerisati", rekao je Veselji.
Svrstavanje Srba u opoziciju udružilo je albanske poslanike. Opozicioni poslanici su podržali sve vladine predloge zakona. 
"Što se tiče Srba, nastavlja se praksa koja je bila i ranije i koja je između ostalog dovela da odemo u opoziciju. Nijedan amandman Srpske liste nije prihvaćen. Tako je bilo i ranije, tako da sa te strane nemamo nikakvu promenu. Jedina promena je što su za sve predloge zakona koji su stigli iz vlade, podržani su od strane opozicionih poslanika drugih partija", kaže poslanik Srpske liste Igor Simić.
Za vladine predloge zakona, glasali su i poslanici ekstremnog pokreta "Samoopredeljenje", koji su do pre desetak dana, na vladin predlog o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, reagovali aktiviranjem suzavca.
Za razliku od Srba, poslanici Albanci su bili zaokupljeni hapšenjem šest turskih državljana u Prištini, a koji su mimo svih procedura deportovani u Tursku, kao osumnjičeni da su pristalice Fetulaha Gulena.
Zbog te jednostrane akcije smenjeni su ministar policije Fljamur Sefaj i šef Obaveštajne službe Driton Gaši.
Povlačenje srpskih poslanika iz vladajuće koalicije je još jedan korak protesta Srba zbog akcije specijalnih snaga kosovske policije i hapšenja Marka Đurića. Tri ministra Srpske liste juče su saopštila da se povlače iz kosovske vlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Kosova obaveštena: Srpska lista prešla u opoziciju

Izvor: N1 televizija, 30.Mar.2018

Poslanik Srpske liste Saša Milosavljević na današnjem zasedanju Skupštine Kosova obavestio je predsednika parlamenta da srpski poslanici prelaze u opoziciju...On je pre toga zatražio odgovornost za intervenciju policije u Kosovskoj Mitrovici i hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.