Srećan kao Lari sutra na Terazijama, australijski koreograf održao radionicu za baletske igrače

Izvor: Blic, 06.Apr.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srećan kao Lari" sutra na Terazijama, australijski koreograf održao radionicu za baletske igrače

Kompanija Šona Parkera sutra će od 20 sati u Pozorištu na Terazijama izvesti predstavu “Srećan kao Lari“ koja kombinuje balet, brejk dens, vožnju rolerima i fizički zahtevne savremene igre. Nagrađivani australijski koreograf Šon Parker danas je održao i radionicu na kojoj je bilo oko 60 mladih baletskih igrača i plesnih pedagoga.

Šon Parker je kao igrač nastupao na Beogradskom festivalu igre, 2004. i 2005, sa trupom Alijas iz Ženeve, a sada prvi put nastupa sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svojom kompanijom koju je pre tri godine osnovao u Sidneju.

Pred beogradskom publikom izvešće komad koji istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće.

Iz predstave "Sraćan kao Lari"

- Sidnej je veliki, moderni grad, u kome kao da ponekad izgubimo osećaj šta znači i kako biti srećan. Istraživao sam tipove ličnosti i likovi u komadu nastali su iz Eneagrama, psihološkog sistema, koji mapira devet karaktera - dodaje koreograf.

Videćemo zato kako se prema sreći odnose Perfekcionista, Davalac, Izvođač, Tragičan romantik, Posmatrač, Đavolji advokat, Optimista, Gazda i Posrednik.

- Igrači koje sam odabrao nisu prošli nikakvu vrstu psihološke terapije, odabrao sam ih na osnovu njihovih plesnih tehnika i kvaliteta. Neki od mojih igrača imaju iskustvo baletske škole, drugi uličnih stilova, ali svi oni su prošli jak trenažni proces u oblasti savremene igre i joge i svi imaju izuzetnu individualnost - objašnjava Parker i dodaje da se on pronalazi u tipu tri ličnosti - Izvođač.

Zadovoljstvo što na 11. Beogradskom festivalu igre nastupa prvi put plesna trupa iz daleke Australije, istakla je danas na konferenciji za štampu i ambasadorka te zemlje Džulija Fini.

- Igrači su putovali punih 29 sati i već su jutros sa puno radosti pristupili radionici koju je Parker vodio sa mladim baletskim igračima iz Srbije. Oni su oduševljeni što će publika u Evropi videti ono što rade - kaže ambasadorka.

RADIONICA ZA OKO 60 POLAZNIKA

Pon Parker sa polaznicima radionice jutros u Nacionalnoj fondaciji za igru

Šon Parker danas je od devet sati vodio radionicu na kojoj je bilo oko 60 polaznika. I na samom ulazu u Nacionalnu fondaciju za igru mogli su se čuti uzbuđeni glasovi i burni aplauzi.

- Divno je bilo posmatrati kako njih šezdesetoro, svih uzrasta, reaguju. Fokusirali smo se na tri fundamentalne koreografske ideje od kojih sam i pošao kada sam stvarao komad “Srećan kao Lari”, a polaznici će ih sigurno lako prepoznati kada budu gledali predstavu - navodi Parker koji je svoju plesnu karijeru proveo u kompanijama od Sidneja preko Ženeve do Njujorka.

Osmogodišnja Nikolina i devetogodišnja Jana, polaznice Baletske škole Nacionalne fondacije za igru, nisu mogle da sakriju ni uzbuđenje ni osmehe nakon završene radionice. Obe odlučno kažu da je bilo jako zanimljivo.

- Naučila sam kako da govorim telom, kako da slušam bolje muziku, a bilo je zanimljivo jer smo i sami smišljali koreografije - navodi Jana.

Ima teških pokreta, kaže ona, ali odam dodaje i da ništa nije toliko teško kada se voli balet i igra.

- Pa ja sam kao mala stalno išla na prstima, a balet učim od svoje četvrte godine - dodaje Nikolina.

Više je od 70 polaznika Vip talenti majstorskog kursa u okviru 11. Beogradskog festivala igre, koreografske i plesne radionice vodi Aleksandar Josipović uz gostujuće umetnike. Polaznici dolaze i iz baletskih škola iz Beograda i Pančeva, a učesnici su i plesni pedagozi sa prostora bivše Jugoslavije.

- Sve ovo je izuzetno iskustvo za mene kao plesača, ali i sa aspekta kreativnog procesa. Stekli smo uvid u jedan od mogućih pristupa u koreografskom procesu i dva sata su nam prošla kao da je sve trajalo deset minuta. Radionica je bila odlična i rad fokusiran - kaže Jovana Milosavljević kojoj je ovo sada već deveta sezona u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Neuhvatljiva priroda sreće

Izvor: SEEcult.org, 07.Apr.2014, 12:31

Beogradski festival igre prvi put je domaćin neke australijske plesne trupe, i to kompanije nagrađivanog koreografa Šona Parkera (Shaun) iz Sidneja, koja 7. aprila u Pozorištu na Terazijama igra predstavu “Srećan kao Lari”, zabavno, razigrano i dirljivo delo koje istražuje neuhvatljivu prirodu...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.