Srećan Uskrs!

Izvor: Beta, 02.Maj.2021, 01:03

Srećan Uskrs!

Svim vernicima koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo Novinska Agencija BETA čestita Uskrs, najveći hrišćanski praznik.Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu svetog Save služio je episkop remezijanski Stefan.Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služiće na Uskrs, 2. maja sa početkom u 9 časova svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save, objavljeno je na sajtu SPC.Vaskrs - hrišćanska Pasha (grč: Χριστιανικό Πάσχα) - najveći hrišćanski praznik, je dan koji Crkva slavi kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista je temelj Hrišćanstva: „A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propoved naša, prazna je i vera naša“ (1 Kor 15,14), tj. sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog Hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela. Na istini da je Hristos Vaskrsao zasniva se i nada Hrišćana u sopstveno vaskrsenje: „jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti“ (1 Kor 15,22).Kod hrišćana je običaj da se za Vaskrs pripreme obojena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao "čuvarkuća", zaštitnik porodice.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za nedjelju 2.maj 2021. godine

Izvor: Capital.ba, 02.Maj.2021

BANJALUKA – NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služiće u ponoć Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Foto: Pixabay BIJELJINA – U 5.00 časova NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služiće Vaskršnju liturgiju u Sabornom...

Nastavak na Capital.ba...

POČELA USKRŠNJA LITURGIJA Patrijarh Porfirije sa vernicima u Hramu Svetog Save (UŽIVO)

Izvor: Blic, 02.Maj.2021

Jutarnja Uskršnja liturgija počela je u 9 sati, a u Hramu Svetog Save u Beogradu služi je patrijarh Porfirije, dok je u ponoć uz crkvena zvona počela vaskršnja liturgija, koju je služio episkop remezijanski Stefan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.