Srbin saradnik hrvatskog El Čapa osumnjičen i za špijunažu

Izvor: B92, 15.Sep.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin saradnik hrvatskog "El Čapa" osumnjičen i za špijunažu

Sremska Mitrovica -- Dražen Letić koji je uhapšen u julu kao saradnik Mihaela Dokovicha, narkobosa sa šest identiteta, sada se tereti da je bio špijun hrvatske obaveštajne službe.

Dražen Letić (46) uhapšen je zbog sumnje da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Mihael Dokovich, osumnjičen za šverc čak 600 kilograma kokaina vrednog 18 miliona evra, osim za ovo delo tereti se i da je špijunirao za hrvatsku obaveštajnu službu, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Blic".

Prema saznanjima lista, istraga protiv Letića u vezi sa švercom kokaina dovela je do novih sumnji o njegovim kriminalnim radnjama, a Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je protiv njega postupak zbog sumnje da je izvršio krivično delo špijunaža.

Prema rečima izvora "Blica", sumnja se da je Letić prethodnih šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu.

Osumnjičeni Dražen Letić iz Sremske Mitrovice uhapšen je sredinom jula ove godine i nalazi se u pritvoru u Beogradu.

"Sumnja se da je Letić od 2013. pa sve do svog hapšenja ove godine radio kao špijun za hrvatsku obaveštajnu službu. On se tereti da je po zahtevu nekog hrvatskog agenta napravio lažnu ispravu Ministarstva odbrane Srbije za treće lice, pokušavajući na taj način to lice da diskredituje", navodi izvor lilsta.

Za krivično delo špijunaža, Letiću po Krivičnom zakoniku preti i do 15 godina zatvora.

Uz to, on se, zajedno s jednom državljankom Bosne i Hercegovine, suočava i sa optužbama da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl Doković (60), koji se tereti za šverc čak 600 kilograma kokaina vrednog 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Letić i Nevenka Čuturić, inače Dokovicheva devojka, uhapšeni su 13. jula ove godine nakon čega im je određen im je pritvor. Hrvatska je raspisala poternicu za Nevenkinom rođenim bratom Sinišom Čuturićem, takođe osumnjičenim za prenos para.

Osim za prenos para, Letića istražitelji sumnjiče i da je prodao 11 grama kokaina u Rovinju, i to kao član internacionalnog klana Majkla Dokovicha, čije je pravo ime Iljmija Frljučkić.

List podseća da je plan krijumčarenja 600 kilograma kokaina iz Urugvaja ka Evropi bio filmski - za krijumčarenje droge avionom krijumčari su unajmili čak i profesionalnu stjuardesu i ukrcali putnike.

Dva meseca kasnije, u Srbiji su uhapšeni Letić i Dokovicheva devojka, a u Hrvatskoj su u julu uhapšeni i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35), koga USKOK sumnjiči da je Dokovichu u policijskom sistemu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovich koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući sebi nove identitete.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.