Srbija posle nevremena: Velika šteta, vanredna situacija

Izvor: B92, 14.Jun.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija posle nevremena: Velika šteta, vanredna situacija

Situacija u Srbiji posle nevremena koje je odnelo i jedan život smiruje se, a posledice grada i padavina se tek procenjuju.

Najviše problema posle jučerašnjeg nevremena bilo je u užičkom kraju, Braničevskom okrugu, na području Gornjeg Milanovca.

Vanredna situacija proglašena je u Topoli, kao i u 17 sela kod Požege, dok su u Bajinoj Bašti proradila klizista.

U Požarevcu je stradao jedan stariji muškarac čije su telo u poplavljenoj garaži pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatrogasci. Pretpostavlja se da je uzrok smrti davljenje.

Štab za vanredne stuacije Opštine Topola odlučio je jutros da na teritoriji te opštine proglasi vanrednu situaciju, usled nevremena praćenog velikom količinom grada i kiše.

Procena je da je naneta šteta na usevima i voćnjacima izmedju 60 i 90 odsto. Preliminarne procene su da je šteta veća od 20 miliona evra. Na teren su već izašle ekipe sa mašinama kao i komisija za procenu štete na objektima.

Na objektima je velika količina crepa polomljena, zatim stakla na prozorima i vratima. Na pojedinim kućama stradale su i fasade. Smatra se da je stradao rod na oko 5.500 hektara samo pod voćnjacima.

Od RHMZ će se tražiti konkretan odgovor na koliki broj raketa se od države može računati, jer je sezona protivgradne odbrane praktično tek počela. Snabdevanje električnom energijom i vodom je uredno.

Olujno nevreme sa obilnom kišom i gradom juče u popodnevnim časovima zahvatilo opštinu Topola i nanelo velike štete u atarima sela: Jarmenovci, Šatornja, Božurnja, Blaznava, Ovsište, Trnava, Plaskovac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Belosavci, Zagorica, Krćevac.

Veliko nevreme pogodilo je Užice kada su se ulice zabele od grada, dok je slična situacija bila i u Priboju.

Poplavljeni su putevi, pojedini delovi gradova, seoska domaćinstva, ošteceni su automobili.

Boban Peršić, načelnik Zlatiborskog okruga rekao je za RTS da se juce posle podne na velikoj visini formirao ogroman supercelijski oblak iznad sela Drijetanj i Kriva reka koji se kretao veoma sporo i prolazeci kroz teritoriju grada Užica naneo nemerljivu štetu, pre svega na poljoprivrednim kulturama.

Za sada nema preciznih podataka kolike su štete, a u Užicu i Priboju biće formirane komisije koje ce izaći na teren.

U Smederevskoj Palanci juče je napadalo 55 litara po kvadratnom metru kiše i grada. Grad i olujni vetar su uništili useve i domaćinstva u seoskim sredinama, posebno u Goloboku, Vlaškom Dolu i Grčca, ali su posledice vidljive i u samom gradu.

Oštećeni su stambeni i poslovni objekti, drvoredi, parkovi. Velika količina vode je bila po ulicama, a štete su pretpeli i podrumi i sutereni kuća i zgrada, kao i fasade i krovovi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.