Srbija i nasilje nad ženama: Od početka 2020. ubijene 22 žene

Izvor: B92, 06.Dec.2020, 18:33

Srbija i nasilje nad ženama: Od početka 2020. ubijene 22 žene

Autonomni ženski centar i Žene u crnom, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) organizovale su u Beogradu uličnu akciju, u crnini i ćutanju, "Stop ubijanju žena".

Najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

"Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine", navodi se u saopštenju nevladine ogranizacije Autonomni ženski centar, objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv femicida.

Najmanje 30 dece je ostalo bez majke - među njima 11 maloletnih, navodi se u saopštenju.

Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice - ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

Prema podacima UN, od izbijanja pandemije Kovida-19 početkom godine, zabeležen je porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilju u porodici u mnogim zemljama.

Crvene cipele simbolizuju žene žrtve femicida.

Međunarodni dan borbe protiv femicida obeležava se 6. decembra, na dan kada je 1898. godine 25-godišnji Mark Lepin, naoružan vatrenim oružjem i noževima, ubio 14 žena, ranio još devet, kao i i četvoricu muškaraca na kanadskom univerzitetu u Montrealu.

Tokom napada je, prema svedocima, uzvikivao: "Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke, ja neću. Vi ste horda feministkinja.

"Mrzim žene, mrzim feministkinje".

"Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene", navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

"Tražimo da se uspostavi javno dostupna državna statistika o broju ubistava žena (femicida) i formira Nadzorno telo za njegovo praćenje.

Od državnih institucija se zahteva da "u svakom trenutku - a naročito u periodu vanrednog stanja i pandemije - deluju sa dužnom pažnjom, razmotre sve potencijalne rizike od mogućeg povećanja nasilja u porodici i njegovog smrtnog ishoda, i učine sve da ženama koje preživljavaju nasilje pruže podršku i da ih zaštite."

"To je prvi korak u prevenciji femicida".

Tokom prethodne decenije, u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 330 žena.

"Naglašavamo najmanje, jer je ova statistika zabeležena na osnovu medijskih izveštaja, a ne znamo koliko slučajeva nije dospelo u medije.

"Nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja", navode iz Autonomnog ženskog centra.

Ako primetite ili trpite nasilje - prijavite ga i potražite pomoć na besplatni broj 0800-100-007. Broj Autonomnog ženskog centra je dostupan svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Za područje Vojvodine - SOS telefon je 0800-10-10-10, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija i nasilje nad ženama: Od početka 2020. ubijene 22 žene

Izvor: Radio 021, 06.Dec.2020

Autonomni ženski centar i Žene u crnom, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) organizovale su u Beogradu uličnu akciju, u crnini i ćutanju, „Stop ubijanju žena"...BBC..Najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.