Srbija i Crna Gora pred izazovima evropske agende

Izvor: RTS, 19.Dec.2013, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Crna Gora pred izazovima evropske agende

Na putu evropskih integracija Srbija i Crna Gora svojim iskustvima mogu da pomognu jedna drugoj, poručili su u Budvi ministri Nikola Selaković i Duško Marković. Najavili su da će već narednog meseca biti formalizovana saradnja stručnih timova dva ministarstva.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i njegov crnogorski kolega Duško Marković složili su se u Budvi da je dobra saradnja i razmena iskustava dva bliska pravosudna sistema naših država ključna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u evrointegracijama.

Takođe su najavili da će u narednih mesec dana biti intenzivirana, ne samo saradnja ministarstava pravde, već i sastanci stručnih timova koji su uključeni u procese evropskih integracija.

"Ima oblasti u kojima je Srbija napredovala, a Crna Gora tek treba, a ima i oblasti u kojima je Crna Gora poodmakla u odnosu na Srbiju. Tu smo da jedni drugima pomognemo na putu do Brisela i to ćemo i činiti", rekao je Selaković posle bilateralnog sastanka sa Markovićem u okviru regionalne konferencije ministara pravde i unutrašnjih poslova.

Selaković je kao primer naveo notarski sistem koji će u Srbiji biti uveden u septembru 2014, a Crna Gora ga ima skoro tri godine.

"Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema notarski sistem, a svako iskustvo, naročito države koja je bliskog pravnog štema nam dosta znači", naglasio je srpski ministar, napominjući da su za evrointegracije sada bitni rezultati primene zakonskih rešenja.

Crnogorski ministar pravde i prvi potpredsednik vlade Crne Gore smatra da ta država treba da uči na iskustvima Srbije kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i borba protiv korupcije.

"Srbija ima višegodišnje iskustvo kada je u pitanju funkcionisanje Agencije za borbu protiv korupcije kao nezavisnog tela, a takođe već dugo u pravnom sistemu ima Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju. To iskustvo Crna Gora može da iskoristi i da izbegne negativne kontekste koje je Srbija imala", naveo je Marković.

Čestitajući Crnoj Gori otvaranje pregovora sa EU u poglavljima 23 i 24, Selaković je ocenio da je to izuzetno značajno koliko za građane Crne Gore toliko i za njihove susede.

Marković je uzvratio čestitke srpskoj vladi na skorom otvaranju pregovora sa EU ističući da su ti momenti "važni za ceo region".

"Svi težimo da dostignemo evropske standarde i da svi budemo članice veoma brzo, kako bi naši građani živeli bolje", rekao je Marković i dodao da će u januaru biti sastavljeni timovi eksperata kako bi odgovorili najzahtevnijim izazovima kada je u pitanju evropska agenda,

Selaković se nakon sastanka sa Markovićem sreo i sa ministrom pravde Litvanije Juozasom Bernatonisem, kao i zamenikom ministra pravde Italije Kosimom Maria Ferijem.

Ministarski forum EU-Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova počeo je danas u Budvi, a na skupu učestvuju srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Organizatori dvodnevnog foruma su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Crne Gore u saradnji sa Litvanskim predsedavanjem Savetu Evropske unije.

Tokom foruma, ministri pravde država regiona diskutovaće o borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i izazovima u toj oblasti, pravosudnoj saradnji u krivičnim i građanskim stvarima i integraciji i pravima Roma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.