Srbi ogorčeni odlukom Suda

Izvor: RTS, 01.Avg.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ogorčeni odlukom Suda

Predstavnici Srba u Hrvatskoj, zbog odluke Ustavnog suda te države po kojoj su ostali bez garantovanih mandata u Saboru, najavljuju razgovore sa premijerkom Jadrankom Kosor i predstavnicima drugih manjina nakon čega će odlučiti o daljim potezima.

Odluka Ustavnog suda Hrvatske, koji je samo par meseci pred izbore ukinuo je odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koja je srpskoj manjini unapred garantovala tri poslanička mesta u Saboru, a ostalim manjinama dvostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravo glasa, ogorčila je predstavnike Srba u Hrvatskoj.

"Postavlja se pitanje kako to da Ustavni sud rešenje koje je parlament konceptualno izglasao kao relativno zadovoljavajuće vraća na ranije rešenje koje je apsolutno neprihvatljivo i prema kome se birači na izbornom mestu obavezuju da se javno izjasne za koga hoće, a za koga neće glasati", rekao je hrvatski vicepremijer Slobodan Uzelac koji je predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke.

"Kako to da Ustavnom sudu ne para oči činjenica da baš time na najgrublji i svima jasan način vređa načelo tajnost izbora na biračkom mestu", zapitao se Uzelac.

Predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović kaže da predsednica suda Jasna Omejec tvrdi da se zabrana menjanja propisa unutar godinu dana pre izbora ne odnose na nacionalne manjine, što nema nikakve logike, a predsatavlja i diskriminaciju prema njima.

Stanimirović najavljuje razgovore predstavnika Srba sa premijerkom Jadrankom Kosor, predstavnicima drugih manjina i drugim instancama "nakon čega ćemo videti koje ćemo poteze da povučeno".

Iznuđeni kompromis

Prema rešenjima koja su odlukom Ustavnog suda ukinuta, a koje je prošle godine Sabor usvojio sa 130 glasova, što je daleko više od dve trećine, manjine koje čine manje od 1,5 odsto ukupnog broja stanovnika imale bi dodatno pravo glasa, odnosno glasale bi i na opštoj stranačkoj listi, i za predstavnika svoje manjine.

Srbi, kojih je 4,54 odsto, birali bi svoja tri poslanika na stranačkoj listi, s tim da bi osim tri garantovana, imali mogućnost za izbor većeg broja poslanika.

Ovakvo rešenje bilo je iznuđeni kompromis jer predstavnici Srba u Srpskom narodnom veću i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci koja ima tri poslanika u saboru nisu mogli dobiti saglasnost da i Srbi imaju dodatno pravo glasa, prenosi Tanjug.

Odlukom Ustavnog suda manjine će kao i do sada, svojih osam poslanika, od toga tri srpska, birati u 12. izbornoj jedinici, pri čemu će birati kog prava da se odreknu, opšteg biračkog ili pripadnosti manjina.

Odluku Ustavnog suda kao političku ranije su osudili predsednik SNV i saborski poslanik Milorad Pupovac i poslanik Italijana Furio Radin koji je rekao da će o diskriminaciji manjina od strane Ustavnog suda informisati Italiju i druge zemlje EU.

I ostali manjinski predstavnici ogorčeni su činjenicom da manjine neće imati dodatno pravo glasa, iako je to bio jedan od kriterijuma za zatvaranje poglavlja o pravosuđu u pregovorima sa EU krajem juna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.