Srbi na Kosovu i Metohiji ogorčeni i uplašeni

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu i Metohiji ogorčeni i uplašeni

Politički predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da dolazak pripadnika ROSU na jezero Gazivode predstavlja "napad na mir na severu Kosova i Metohije". Napominju da su građani na severu Kosmeta ogorčeni i uplašeni i "od svoje države Srbije očekuju da ih zaštiti".
Kosovski ministar u ostavci za lokalnu samoupravu Ivan Todosijević poručuje da srpski narod od države Srbije očekuje da zaštiti njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << živote i imovinu.

Todosijević optužuje Kfor da ni ovoga puta nije ispunio svoje obaveze i da "ne želi da bude deo Rezolucije 1244", prema kojoj specijalne jedinice kosovske policije nemaju pravo da dođu na sever Kosova.
"Srpski narod je ogorčen, srpski narod je uplašen, i još jednom šaljemo jasnu poruku i zahtev državi Srbiji da nas zaštiti u ovom trenutku. Takođe želim da pošaljem jasnu poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici da je ovo poslednji pokušaj i da su ovo poslednji ovakvi scenariji koji su režirani u Prištini", ističe Todosijević.
"Čuli smo da je Maja Kocijančič pozvala dve strane da takoreći spuste loptu, ovde nema dve strane već samo jedna strana koja ruši stabilnost", navodi Todosijević. 
Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ocenjuje da poslednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sever Kosmeta predstavlja napad na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.
"Ovo je napad sa nesagledivim posledicama na život Srba na severu Kosova i Metohije", ocenio je Rakić u saopštenju i istakao da se to više neće dozvoliti.
"Mi to više nećemo dozvoliti, ako već Kfor ne želi, kao predsednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da naši organi najhitnije intervenišu", istakao je Rakić.
Ukazao je da 19 godina srpski narod živi u strahu i neizvesnosti i poručio da neće biti nemi posmatrači dok mir i život njihove dece bilo ko ugrožava.
"Neka svi znaju da Srbi neće više nikada dozvoliti da se ovakav upad dogodi. Mi ćemo sa svojim narodom braniti svoju slobodu, život u svoju imovinu, jer Gazivode su srpske", rekao je Rakić.
Sa uznemirenim i revoltiranim građanima opštine Zubin Potok, kojoj delom pripada i jezero Gazivode, razgovarao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.
Simić za RTS kaže da u opštini Zubin Potok vladaju velike tenzije i da upad pripadnika ROSU predstavlja "klasičan napad na mir na prostoru severa Kosova i Metohije".
Zbog toga, kaže, prenosi zahtev građana i Srpske liste za najhitnijom intervencijom Republike Srbije.
"Neko zarad lične promocije reši da pošalje do zuba naoružane specijalce i da ugrozi mir, pritom imate ćutanje međunarodne zajednice. To nije dobro i to ne sme da se dopusti tako da još jednom zahtevamo da Beograd reaguje. Istovremeno, ono što građani stalno ponavljaju jeste da su besni, da su nervozni i da više neće dozvoliti da se ovo ponovi", poručio je Simić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.