Srbi na Jarinju: Ne prihvatamo protivustavna rešenja

Izvor: Politika, 01.Apr.2013, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Jarinju: Ne prihvatamo protivustavna rešenja

JARINJE – Srbi sa severa Kosova koji su danas na nešto manje od sat vremena blokirali integrisani prelaz Jarinje poručili su da neće učestvovati u sprovođenju dogovora u Briselu ako oni budu protivustavni i na štetu građana sa severa pokrajine.

Bivši poslanik u Skupštini Srbije, sada odbornik Demokratske stranke u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dragiša Đoković rekao je obraćajući se okupljenima da Srbi sa severa Kosova imaju svoju zemlju, svoju državu i teritoriju i da žele da tu da ostanu.

„Ne računajte da će Srbi sa severa Kosova učestvovati u bilo kakvim nakaradnim dogovorima i implementaciji i realizaciji bilo čega što nije u interesu i na korist srpskog naroda, odnosno svega onoga što se protivi našem Ustavu”, rekao je Đoković uz podsećanje da je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ne želimo da menjamo svoj prosvetni sistem, svoj sistem opštinskih samouprava, socijalne zaštite i zdravstveni sistem, to je naša poruka svima koji ovih dana i ovih meseci pregovaraju o našim sudbinama, rekao je Đoković.

On je rekao da su Srbi na Jarinje došli sa srpskim tablica, vozačkim dozvolama i ličnim kartama i da lična dokumenta neće da menjaju.

„I naš dragi Beograd treba da čuje da smo mi Srbija, nismo Kosovo, da mi imamo institucije Republike Srbije, ne institucije srpskog naroda. Institucije nekog naroda neka prave za nove narode i nove države, Srbija je stara država, mi smo stari narod, mi smo svoji na svome, tako želimo da ostane i opstanemo”, poručio je on.

Takođe je istakao da su Srbi okrenuli leđa prelazu Jarinje ali da to ne znači da su okrenuli leđa Srbiji i da poruku srpskog naroda sa severa Kosova niko ne treba da shvati kao prvoaprilsku šalu.

„Nikada niko od nas neće okrenuti leđa Srbiji, ali tražimo reciprocitet. Leđa smo okrenuli ovoj nesrećnoj granici i ovom nesrećnom zdanju koje ovde stoji sa opomenom, sa željom i stalnom našom težnjom da ovo jednoga dana nestane,” rekao je Đoković.

On je pozvao predstavnike Srba sa Kosova koji učestvuju u briselskom dijalogu da se „vrate u narod i dele njegovu sudbinu” a takođe je kritikovao Ustavni sud što već nije doneo odluku o ustavnosti i zakonitosti do sada postignutih sporazuma u Briselu.

Kilometarska kolona automobila u kojoj su bili Srbi sa severa Kosova blokirala je na nešto manje od sat vremena integrisani prelaz Jarinje pred sutrašnji nastavak pregovora u Briselu.

Nije bilo incidenata, osim jednog manjeg kada je šef smene kosovske policije na Jarinju pokušao da spreči novinare u izveštavanju s lica mesta, što je izazvalo verbalna negodovanja okupljenih Srba.

Tanjug

objavljeno: 01.04.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokiran prelaz Jarinje

Izvor: RTS, 01.Apr.2013

Srbi sa severa Kosova blokirali prelaz Jarinje nešto posle 13 časova. Kolona vozila na prelazu duga je par kilometara, a okupljeni kažu da protestnom vožnjom žele da ukažu da neće prihvatiti protivustavna rešenja za Kosovo...Par kilometara duga kolona putničkih vozila sa Srbima sa severa Kosova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.