Srbi iz Sirinićke župe strahuju od nasilja

Izvor: Politika, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Sirinićke župe strahuju od nasilja

Kosovska Mitrovica – Predstavnici Opštinskog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije iz Štrpca poslali su pismo zvaničnicima u Beogradu u kojem Srbi iz Sirinićke župe traže da im nadležni javno kažu "šta će sa njima biti posle 17. novembra", kada se održavaju parlamentarni i lokalni izbori za privremene kosmetske institucije.
Pismo je potpisao predsednik odbora Zoran Krstić, a upućeno je predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici, ministru inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslova Vuku Jeremiću i patrijarhu Pavlu. Zahteva se da "uvedu privremene mere u većinskim srpskim sredinama poput Štrpca, kako bi se održao kontinuitet državne vlasti". U suprotnom, kako navode, lokalne samouprave bi mogle ostati bez mandata posle novembarskih izbora, a ako se ovoga puta zakasni, a severni deo posegne za otcepljenjem, "želimo da znate da će na isti način odreagovati sve enklave i opštine gde žive Srbi"!

Sagovornici "Politike" iz SNV-a u Štrpcu naglašavaju da su Srbi koji žive južno od Ibra bezbednosno najugroženiji, ističući da će u slučaju nasilja, koje i očekuju, iskoristiti suvereno i legitimno pravo na samoodbranu. Zoran Krstić, prvi čovek SNV-a u Štrpcu, jednoj od najvećih enklava na Kosmetu, ističe da u ime 12.000 ovdašnjih Srba traži da "ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić hitno dođe u Štrpce i narodu kaže šta će s njima biti posle izbora, na koje oni posle stava zvaničnog Beograda neće izaći, ali i da jasno kaže ko će i kako da brani ovdašnji srpski živalj".

– Za ovih osam godina, uvideli smo da Kfor, Unmik i KPS ništa ne rade za dobrobit Srba. Od rata je stradalo 20 Srba, u okruženju Albanaca je 12 srpskih sela, a magistralni put, na kojem su se više puta događala mučka ubistva, sada je "put terora i smrti" – kaže Krstić i ponavlja apel predstavnicima zvaničnog Beograda "da dođu u Sirinićku župu i jasno kažu Srbima šta im valja činiti".

Zabrinutost Srba podno Šare i bojazan od terora i nasilja koje propagiraju ne samo naoružani teroristi iz redova ANA, već i zvaničnici u privremenim institucijama, deli i Mikan Velinović, lider Srpskog oslobodilačkog antiterorističkog pokreta (SOAP). Velinović za naš list upozorava da se nasilje albanskih terorista može očekivati posle 10. decembra, ali da neće izostati ni odlučna antiteroristička samoodbrana kosmetskih Srba, uz oružanu podršku međunarodnih vojnih trupa i države Srbije.

– SOAP podržava napore i planirane aktivnosti međunarodne mirovne misije u slučaju svih mogućih scenarija, ali, shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, Kfor ne bi trebalo da bude prepreka srpskoj vojsci i policiji da dejstvuje na prostoru Kosmeta. Ne sumnjam u svakodnevnu saradnju Kfora i srpskih bezbedonosnih snaga, kao ni u njihovu zajedničku antiterorističku strategiju, koja podrazumeva delovanje u svim vanrednim okolnostima – ističe Velinović i naglašava da bi međunarodni bezbednosni autoriteti morali da se oglase i objasne svetskoj javnosti kako je moguće da terorističke grupe, poput ANA, i dalje širom Kosmeta zveckaju oružjem, što, očigledno, neke ambasade zapadnih zemalja u Beogradu preterano ne zabrinjava.

Lider SOAP-a, pokreta formiranog pre skoro četiri godine u jednoj od enklava na Kosmetu, posebno ističe da bi u slučaju nasilja Albanaca prve na udaru bile enklave južno od Ibra, ali ne sumnja da će tamošnji srpski živalj uspeti da organizuje otpor teroristima, u očekivanju momentalne pomoći međunarodnih trupa i države Srbije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.