Srbi i Albanci u Štrpcu ponovo protestuju zbog mini hidrocentrala

Izvor: VOA, 14.Nov.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Albanci u Štrpcu ponovo protestuju zbog mini hidrocentrala

Meštani Štrpca, Srbi i Albanci, koji više od godinu dana protestuju zbog izgradnje mini hidrocentrala na teritoriji ove opštine, u četvrtak su se ponovo okupili zahtevajući prekid radova. Njima je podršku pružio i Ulrih Alhejman iz međunarodne organizacije  za zaštitu reka "River Voč". Meštani Štrpca, Srbi i Albanci, protiv izgradnje mini hidrocentrala bore od 2015. godine. Poručuju da neće odustati, jer im, kako kažu, bez reka u Sirinićkoj župi nema života. Kažu i da im do sada opština nije pružila nikakvu podršku, već da postoji pritisak na građane da se ne okupljaju. „Ono sto me najviše boli kao građanina i kao meštana ove naše lepe Sirinićke župe jeste ta malodušnost i kukavičluk našeg naroda. Gledajte posle celokupne organizacije, posle svih apela koliko je malo ljudi došlo“, rekao je Stojan Josimović, jedan od organizatora protesta. Meštanima Štrpca u očuvanju tri reke podršku je pružio i Ulrih Ajhelman iz Beča, direktor međunarodne organizacije za zaštitu reka "River Voč“. „Ovo što se dešava na Kosovu, radi se na  čitavom Balkanu. Pokušavaju da ubiju reke. Ovde sam da vidim šta se dešava i kako mogu da pomognem. Ovo ovde je štetan projekat, bolest, a bolest se ne može izlečiti jednim lekom, potrebno je više lekova. Vi morate da se borite za svoje reke, mi možemo da pomognemo, imamo advokate, međunarоdnu podršku, ali bez vas koji blokirate izgradnju, kao u Bosni i Srbiji je teško“, rekao je Urlih Ajhelman. Na skupu je rečeno da su najistrajniji i najhrabriji u ovoj borbi - vlasnici privatnih imanja. Jedan od njih je Stanko Cvetković koji, kako kaže, trpi velike pritiske kako bi investitoru prodao svoj plac kroz koji prolazi reka. "Nudili su mi novac, ali ne dam, ja neću da im dam, ja sam im još tadа rekao, poručio dok ova zgrada još nije postojala da će cevi ove da prođu kroz moje imanje samo preko mene mrtvog i dalje im to poručujem - nikad, dok sam živ nikad", kaže Cvetković. Ipak ima i onih koji smatraju da je problem mini hidrocentrala na čitavom Kosovu rešen pobedom kosovske opozicije na proteklim parlamentarnim izborima. „Mi imamo izborno obećanje, a izborna obećanja nisu šale. Gospodin Kurti je lično bio ovde i obećao je da će na celom Kosovu ove radove obustaviti i ja sam više nego siguran da će to obećanje biti ispunjeno, jer izborna obećanja nisu nikakve šale, to je najozbiljnija moguća stvar u demokratiji", rekao je meštanin Štrpca Milovan Filipović. "Ja imam poruku za vas, budite hrabri, na kraju ćemo biti pobednici jer mi smo na pravoj strani", kazao je na skupu Idriz Arifi, meštanin sela Donja Bitinja kod Štrpca. Predstavnici opštine nisu bili dostupi za komentar. U ovoj lokalnoj samoupravi nam je rečeno da su čelnici opštine na službenom putu. Kosovska fondacija za otvoreno društvo je pre desetak dana u saradnji sa osam nevladinih organizacija pokrenula potpisivanje peticije protiv izgradnje hidrocentrala na Kosovu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Protest protiv hidrocentrala u Štrpcu

Izvor: VOA, 14.Nov.2019

Meštani Štrpca, Srbi i Albanci, koji više od godinu dana protestuju zbog izgradnje mini hidrocentrala na teritoriji ove opštine, ponovo su se okupili zahtevajući prekid radova. Njima je podršku pružio i Ulrih Alhejman iz međunarodne organizacije za zaštitu reka "River Voč".

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.