Sporazum Centralnoafričke republike i pobunjenika

Izvor: Blic, 11.Jan.2013, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum Centralnoafričke republike i pobunjenika

Predsednik Centralnoafričke republike Fransoa Bozize i pobunjenička organizacija Seleka postigli su sporazum koji će mu omogućiti da ostane na funkciji do kraja mandata, 2016. godine, rekli su danas zvaničnici ove zemlje. Fransoa Bozize

Seleka nastoji da zbaci Bozizea, koji je na vlasti gotovo 10 godina.

Pobunjenici drže sever zemlje, zauzeli su desetak gradova, a nedavno su dospeli nadomak glavnog grada Centralnoafričke Republike, Banguija.

Usledili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su sedmodnevni mirovni pregovori u inostranstvu, u Gabonu, a Bozize se danas u Librvilu javno rukovao sa predstavnicima Seleke - koje je do pre samo dva dana nazivao teroristima - kao znak da je dogovor postignut.

Bozize će ostati na vlasti do kraja mandata, ali, po sporazumu, ni on, ni sadašnji premijer neće moći da se kandiduju na sledećim izborima.

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj republici, Margaret Vogt izjavila je da je Bozize "prinuđen na brojne ustupke" budući da je "sateran u ćošak", pa će morati da "ostvari svoje obećanje da će ohrabriti stvaranje vlade nacionalnog spasa".

Moguće je da će današnji sporazum zaustaviti pobunjeničku ofanzivu koja je brzo napredovala, ali ostaje da se vidi da li će se na terenu poštovati ono što je dogovoreno u Gabonu.

Seleka - "alijansa" na lokalnom jezuku sango - stvorena je od nekoliko naoružanih grupa od kojih su neke bile u sukobu.

Nije izričito spomenuto da li će siromašnom severnom delu te zaraćene zemlje biti pružena pomoć, što je bio jedan od uzroka pobune.

Udruženi pobunjenici su krenuli u ofanzivu 10. decembra nakon što su ga više puta pozvali da podnese ostavku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.