Spasovdan u Crnoj travi: Dobro Polje oko svetinje

Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2020, 00:42

Spasovdan u Crnoj travi: Dobro Polje oko svetinje

Nekadašnji žitelji sela iznad Crne Trave održali spasovdansku litiju. Tradicija obnovljena 2006, obeleženo 160 godina od početka gradnje Crkve Vaznesenja DOBRO Polje, jedno od najstarijih sela u crnotravskom "ataru", obeležilo je svoju slavu, Spasovdan. Mesto koje je nekada vrvelo od ljudi, oživelo je u kišnom danu zahvaljujući ljudima koje je iznedrilo, odnosno članovima njihovih porodica, koji su obnovili tradiciju litija.U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg liturgiju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << služio sveštenik crnotravske crkve, protojerej Miomir Jevtić. To je bila prilika da se obeleži i 160 godina od početka izgradnje crkve. - Domaćin slave ove godine bio je Aca Stojanović, a preuzeo je Slavko Stojković - kaže Zoran Popović, žitelj Vlasotinca, čovek koji je najzaslužniji za okupljanje Dobropoljaca i koji se smatra karikom koja povezuje ljude poreklom iz ovog kraja. Zoran je i jedan od inicijatora restauracije crkve i zvonika, koji su završeni 2006. godine, ali su surovi vremenski uslovi već načeli neke od delova znamenite građevine. Pravi zaštitni znak Dobropoljaca je ipak građevinarstvo. Mnogo sjajnih majstora pečalbara, u sastavu poznatijeg "crnotravskog puka graditelja", učestvovalo je u podizanju gotovo svih značajnih objekata u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji. Po popisu iz 1879, iz vremena kada je i nastalo, Dobro Polje je imalo 806 stanovnika. Istorijski podaci govore da su se tada stanovnici uglavnom bavili preradom kože i vune. Posle Drugog svetskog rata, u kome je stalno bilo na meti Bugara, 1948. godine, u selu i mahalama živelo je 420 ljudi. Dvadesetak godina kasnije, na popisu 1971. godine bilo je 200 stanovnika. Po popisu iz 2002. Dobro Polje je imalo - 16 stanovnika. Stalne stanovnike u selu i mahalama danas nije teško prebrojati. Do sela se može doći makadamskim putem sa pravca Vlasotince - Crna Trava, između mesta Sastav Reka i naselja Brod, gde se skrene kod Miloševe gradine. Kada se pređe reka Vlasina, posle uspona od oko šest kilometara nailazi se na naselje koje je nekada bilo centar Mesne zajednice i imalo školu otvorenu 1931.godine i ugašenu krajem prošlog veka, kada dece za njene klupe više nije bilo. MAHALE KOD CARIGRADSKOG DRUMA CENTAR Dobrog Polja nalazi se u brdima, oko pet kilometara zapadno od ogranka nekadašnjeg Carigradskog druma, koji je vodio od Sastav Reke, preko Crne Trave ka Vlasini. Tu je i više mahala: Igrište, Crkvena Čuka, Selište, Bobina, Stanci, Đurkovica, Zdravkovci, Bazov Dol.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Miraš ovuda neće proći: Obeleženo Vaznesenje Gospodnje u crkvi koju je podigao Vukan Nemanjić

Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2020

U Crkvi Svetog Spasa, u selu Dragovoljići kod Nikšića, proslavljen Spasovdan. Pre 12 godina odbili pokušaj raspopa Dedeića da se "useli" Gotovo celo selo Dragovoljići, nedaleko od Nikšića, okupilo se na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u Crvki Svetog Spasa. I mlado i staro slavilo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.