Miraš ovuda neće proći: Obeleženo Vaznesenje Gospodnje u crkvi koju je podigao Vukan Nemanjić

V. KADIĆ

28. 05. 2020. u 23:48

U Crkvi Svetog Spasa, u selu Dragovoljići kod Nikšića, proslavljen Spasovdan. Pre 12 godina odbili pokušaj raspopa Dedeića da se "useli"

Мираш овуда неће проћи: Обележено Вазнесење Господње у цркви коју је подигао Вукан Немањић
Gotovo celo selo Dragovoljići, nedaleko od Nikšića, okupilo se na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u Crvki Svetog Spasa. I mlado i staro slavilo je veliki praznik sa svojim sveštenstvom, na čelu sa starešinom hrama, ocem Ognjenom Femićem.

Ova crkva jedna je od najstarijih svetinja Srpske pravoslavne crkve. Pre 12 godina žitelji ovog kraja su, pred naletom anatemisanog Miraša Dedeića i njegovih sledbenika, uspeli da odbrane svetinju, kada je posle policijske intervencije uhapšeno čak 65 meštana ovog kraja. Posle tog nemilog događaja, na zahtev stanovnika Dragovoljića, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, sa mnogobrojnim sveštenstvom i monaštvom arhijerejskog namesništva nikšićkog, osveštao je vodu, put kroz selo i imanje.

- Ovaj kraj se raduje, svim srcem, jer smo ljubavlju i slogom, međusobnim poštovanjem i razumevanjem pokazali da znamo da zajedno, sa našom Crkvom, možemo da činimo dobra dela za naš narod - kazao je domaćin slave Radojica Matijašević.

Bratstvenici Milutin i Pavle Mišović došli su da podele radost sa svojim plemenicima.

- Oka nisam sklopio razmišljajući kako da se odupremo ako opet krene raspop na Dragovoljiće - kaže Pavle, koji je 2008. godine sa ostalim Dragovoljićima stao na branik Srpske pravoslavne crkve pred naletom Miraševe svite.

Ko nije sa Bogom, onda je sa đavolom!

- Radujemo se ovom prazniku. Ovo je drevna svetinja u kojoj se sabiramo i jačamo duhovno, jačamo svoju veru, ljubav, dobra dela, sve ono što je čestito i spasonosno - dodaje Milutin Mišović. - Žedni smo žive vere. Bog je Crnoj Gori dao čudotvore. Ako imamo živu veru, doživećemo čudo.

Dvadeset pet godina je prošlo od osvećenja ove pravoslavne bogomolje u Dragovoljićima. Milivoje Šaja Dendić se juče prisetio tog svetlog događaja.

- Sve što se dešava ovde je pod komandom našeg mudrog episkopa Joanikija, koga čuvaju svi bogovi. Ovaj sveti hram je svedok istine Božje, ali i stradanja za veru i velike ljubavi naroda ovog kraja prema našoj svetoj veri i prema svetoj crkvi. Bogu hvala, sačuvao se ovaj hram, sačuvale su se vera u narodu, sloga. Dragovoljići su znamenito mesto koje ima veliku istoriju, duboko nasleđe koje nas obavezuje, i zato se moramo potruditi da budemo dostojni naslednici svojih predaka koji su ovu crkvu podizali u najtežim vremenima - kazao je Dendić.


PODIGAO JE VUKAN NEMANjIĆ

Crkvu Svetog Spasa u Dragovoljićima podigao je u 13. veku Vukan Nemanjić. Žitelji ovog ponosnog kraja su je vekovima čuvali, održavali i obnavljali, a dokaz za to je činjenica da u svojoj istoriji ta svetinja nije rušena, niti skrnavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)