Snežžne lavine zatrpale sela u Avganistanu i Pakistanu, najmanje 47 mrtvih

Izvor: Blic, 05.Feb.2017, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežžne lavine zatrpale sela u Avganistanu i Pakistanu, najmanje 47 mrtvih

Najmanje 38 ljudi poginulo je u poslednja tri dana u lavinama širom Avganistana, saopštili su zvaničnici.

U lavinama koje su izazvale jake snežne padavine u različitim delovima zemlje, povređeno je i više od 20 ljudi, rekao je Omar Mohmadi, portparol avganistanskog ministra za upravljanje vanrednim situacijama i humanitarne poslove.

Prema njegovim rečima, 22 od 34 pokrajine u Avganistanu pogođene su jakim snežnim padavinama. U lavinama je srušeno 20 kuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a 50 je teško oštećeno.

Vlada je na teritoriji cele zemlje proglasila kolektivni godišnji odmor zbog nevremena.

Najmanje devet osoba, među kojima četiri žene i četvoro dece, danas je poginulo, dok ih je troje ostalo zaglavljeno kada se snežna lavina sručila na selo u severnom Pakistanu, saopštili su zvaničnici.

Nesreća se dogodila oko 03:00 sati po lokalnom vremenu u selu Šersal u distriktu Čitral, zatrpavši osam kuća, rekla je Šima Ajub Kan, portparolka Službe za vanredne situacije u provinciji Kiber Paktunkva, prenosi AFP.

Kan je rekla da su tri osobe spasene iz snega, dok su najmanje tri i dalje zaglavljene.

Taj region su pogodile obilne snežne padavine, a visina snežnog pokrivača je na nekim mestima dostigla visinu od 1,2 metra.

Visoki zvaničnik lokalne administracije Šahab Hamid potvrdio je broj poginulih u lavini, dodavši da je većina puteva u regionu blokirana.

"Pokušavamo da odblokiramo puteve i pomognemo ljudima", rekao je on.

Svake godine Pakistan je na udaru vremenskih nepogoda, pri čemu lavine zimi i poplave leti često odnose ljudske živote, podseća francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.