Sneg zavejao celu Srbiju

Izvor: Press, 09.Dec.2012, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg zavejao celu Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
Pripadnici Vojske Srbije uz pomoć tenka uspeli su da uklone šleper koji se preprečio na autoputu Subotica-Beograd u blizini Bačke Topole.
Saobraćaj u Beogradu funkcioniše otežano zbog snega, naročito u ulicama drugog prioriteta, ali za sada nema gužvi, rečeno je danas Tanjugu u Žutom taksiju.
Sneg sa ulica Beograda uklanjaju sva javna komunalna preduzeća grada Beograda sa punim kapacitetom.
Dežurni dispečer Žutog taksija Milan Simić kazao je da je stanje "dosta haotično", a noćas se saobraćaj odvijao jako otežano u svim delovima grada. 
U selu Ravni Topolovac od hladnoće je preminuo Borislav Vejinović, izjavio je danas komandant Štaba za vanredne situacije u opštini Žitište Dušan Milićev. Milićev je rekao Tanjugu da je Vejinović jutros pronađen mrav u dvorištu susedove kuće, gde je, kako se prepostavlja sinoć pao.
Šef štaba za vanredne situacije u Kragujevcu Dragoš Radovanović izjavio je Tanjugu da u tom gradu nema problema sa prohodnošću puteva, iako je malo otežano kretanje.
"Situacija je stabilna, nema zastoja i ekipe za čišćenje snega su stalno na terenu", precizirao je Radovanović.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, u dogovoru sa saobraćajnom policijom MUP Srbije, doneli su odluku da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na našim putevima.
Najteža situacija je u Vojvodini.
Gradonačelnik Zrenjanina proglasio vanrednu situaciju.
Grad Novi Sad i Policijska uprava u Novom Sadu upututili su danas autobuse i kombije da pomognu u evakuaciji putnika koji su zbog velikog snega zaglavljeni na auto-putu kod Bačke Topole, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.
U koloni kod Bačke Topole, koja je dugačka više od deset kilometara, ima i dece.
Deset sela pranjanskog kraja na Suvoboru jutros je zavejano, a vozila ne mogu da dođu ni iz pravca Čačka niti Gornjeg Milanovca, kažu mestani u telefonskim razgovorima.
Prema ovim selima autobusi "Autoprevoza" iz Gornjeg Milanovca jutros nisu ni kretali, jer je regionalni put za Požegu čitavom dužinom neočišćen.
Kako je za agenciju Beta izjavio dežurni u Radnoj jedinici Preduzeća za puteve iz Čačka Milivoje Marković, kamion koji čisti put za Požegu tek je oko deset sati stigao u Teočin, a to je najveći prevoj na ovoj saobraćajnici.
Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije je u izjavi Tanjugu objasnio da najveći problem stvara činjenica da teretni saobraćaj nije obustavljen, zbog čega je apelovao na vozace teretnih vozila da ne kreću na put.
"Situacija se menja iz sata u sat" i na nekim mestima gde je bilo problema sa blokiranim vozilima nema više kolona, a na drugim mestima se stvaraju nove, rekao je on.
Marić je kazao da su evakuisani putnici autobusa "Laste" koji je sinoć od 22 sata bio blokiran u Malom Iđošu. On je kazao da se vozila kreću sporo, i izrazio nadu da će do podne i drugi pravci biti odbokirani.
Trenutno je najveća kolona vozila od 11 kilometara iz pravca Subotice ka Beogradu kod Bačke Topole, koju je izazvalo teretno vozilo bugarske registracije koje je preprečilo put u pokušaju da pretekne vozilo za čišćenje snega, rekao je Marić dodajući da se vozila sada kreću, ali sporo.
"Ovakvih situacija je bilo na na desetine, a tokom dana očekuje se da budu odblokirani svi putevi", naglasio je on.
On je kazao da je u toku noći bilo na desetine evakuacija putnika,među kojima i dece, iz zavejanih vozila.
Sektor za vanredne situacije je pripreme za ovakve situacije počeo još pre dva meseca, u koordinaciji s opštinskim štabovima, a očekujemo nabavku dodatne opreme, uključujući i motorne sanke, kazao je Marić.
Što se tiče organizacije komunalnih poslova, to je nadležnost lokalnih samouprava, napomenuo je Marić.
Građani mogu obratiti za pomoć na broj telefona 19 31 985.
Auto-moto savez Srbije (AMSS) apelovao je jutros na vozače da bez preke potrebe ne kreću na put.
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je svo vreme otvoren za poletanja i sletanja, a nadležne službe su angažovane 24 sata u punom kapacitetu zbog neprekidnih snežnih padavina, rečeno je danas Tanjugu na aerodromu.
Angažovane su aerodromske službe koje se bave održavanjem piste i manevarskih površina, odleđivanjem i sprečavanjem zaleđivanja aerodroma, a kako bi bili što efikasniji, udvostručene su smene i dupliran broj angažovanih u zimskoj službi.
Elektrodistribucija Beograd nema problema sa isporukom električne enrgije korisnicima i aktuelna vremenska situacija ne remeti njen rad, izjavio je danas Tanjugu portparol elektromreže Milan Vujičić.On je istakao da sneg ne stvara probleme, kao što to bi to mogli da pruzrokuju ledena kiša ili jak vetar.
Dačić naložio preduzimanje svih neophodnih mera Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, naložio je preduzimanje svih neophodnih mera i angažovanje raspoložive mehanizacije i ljudstva, kako bi se pomoglo građanima koji su u neprilikama zbog snežnog nevremena.
Dačić je sinoć rekao Tanjugu da je naložio angažovanje raspoložive mehanizacije i ljudstva za probijanje puteva neprohodnih za saobraćaj zbog snega, kao i evakuaciju ljudi i dece iz zavejanih vozila.
Na tome su, uz pripadnike Sektora za vanredne situacije, angažovani i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i policijske uprave na području Vojvodine - Subotica, Kikinda, Sombor, Novi Sad...

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne saobraćaju trole 40 i 41, Nemanjina preprečena, tramvaji preusmereni

Izvor: Blic, 09.Dec.2012

U Gradskom saobraćajnom preduzeću kažu da zbog snega trenutno ima problema u Nemanjinoj ulici, u smeru prema Slaviji, gde autobusi na liniji 78 i 83 stoje dok su tramvaji na liniji 2, 9, i 12 već preusmereni u Resavsku. U "Žutom taksiju" kažu da je Nemanjina ulica iz pravca Železničke stanice...

Nastavak na Blic...

Vojska pomaže u čišćenju snega

Izvor: Mondo, 09.Dec.2012

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije sa ciljem pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda izazvanih snežnim padavinama...Od ranog jutra jedinice Vojske Srbije angažovane...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.