Smanjenje cenzusa značajno za partije opozicije

Izvor: B92, 11.Jan.2020, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smanjenje cenzusa značajno za partije opozicije"

Predstavnici opozicije i politički analitičari komentarisali su navode da će izborni cenzus na parlamentarnim i lokalnim izobrima biti smanjen na tri odsto.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije ocenila je da bi moguće smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto za ulazak stranaka u Skupštinu Srbije bilo značajno ne samo za tu političku partiju već i za druge stranke opozicije.

Macura je za TV Pink rekla da trenutno nijedna opoziciona stranka samostalno ne moze da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pređe cenzus.

Ako bi se cenzus smanjio, kako je dodala, nestala bi potreba da se prave koalicije onih stranaka koje ni po čemu nisu slicne i jedna drugoj u koaliciji mogu samo da predstavljaju teret.

O smanjenju izbornog cenzusa i drugim suštinskim stvarima treba razgovarati tek nakon izbora, smatra predsednik Fonda za otvoreno drustsvo Milan Antonijević, koji je učestvovao u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredstvo evroparlamentaraca.

"S obzirom da smo i na FPN razgovarali o izmenama izbornog zakondonavstva, odgovor koji smo tada dobili bio je da se u izbornoj godini ono ne može menjati, znači da suštinske stvari, kao što je cenzus i neka druga pitanja, ne mogu biti menjana u ovom periodu", rekao je Antonijević za Tanjug.

Veruje da je predlog o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto "pušten u javnost da bi se videlo kakave su reakcije", ali ne veruje da je moguće bez većih turbulencija i potresa ovu odluku sprovesti kroz izmene zakonodavstva i kroz odluku Skupštine.

Takva odluka bi, kaže, sigurno bila kritikovana i od onih koji prate izbore, a veruje i od političkih stranaka koje posmatraju izborne uslove i razmatraju na koji način da se odrede prema njima.

Na pitanje kakva bi bila ocena Evropskog parlamennta o eventualnom smanjenju cenzusa, Antonijević veruje da bi bila slična njegovoj i da bi i EP takođe naglasio da u izbornoj godini ovakve suštinske promene nisu dobrodošle.

Teško bi, kaže, bilo proceniti ko bi imao najveće šanse za ulazak u parlament u slučaju smanjenja cenzusa, jer se rezultati zaista menjaju, ali misli da bi se "obilo o glavu" onima koji na to pristanu.

Upitan koliko bi smanjenje cenzusa poremetilo planove stankama koje su najavile bojkot, s obzirom da je njegov cilj da se pokaže da nema pluralizma u Skupštini, Antonijević je rekao da takva odluka sigirno neće naići na odobravanje.

"Promene koje su moguće u ovom trenutku su one o kojima se razgovaralo na FPN i koje su kasnije sprovođene u saradnji sa Evropskim parlamentom. Sve ostale, suštinske, gde treba vezati glasače za svoje poslanike i neke druge izmene, o tome treba razgovarati veoma široko i to nakon izbora krajem aprila ili početkom maja", zaključio je Antonijević.

Smanjenje cenzusa, načelno i teoretski, dobro je, jer se time omogućava da što više političkih opcija ima svoje predstavnike u parlamentu, a i smanjuje se broj mandata koji propadaju zbog glasanja za stranke koje ne prelaze cenzus, smatra politički analitičar i novinar Zoran Ostojić.

Ostojić dodaje i da bi smanjenje cenzusa ohrabrilo neke koji možda nisu razmišljali da izađu na izbore ili će ohrabiti neka udruživanja da bi se "dobacilo" do tri odsto.

"Ne znam da li će se to stavrno desiti. Kako će se promeniti zakon, da li samo u tom segmentu, cenzusa, ili tako da jedan cenzus važi za pojedinačne partije, a veći za koalicije... ne znam, ali, pošavši od onog što je načelan stav - mislim da je dobro da što više opcija bude zastupljeno u parlamentu", rekao je Ostojić za Tanjug.

Promena izbornih zakona nekoliko meseci uoči izbora u principu nije, kaže, demokratska praksa, iako ne zna ko bi se bunio zbog smanjenja cenzusa. "Govorim o normalnoj političkoj situaciju u zemlji, u kojoj svi oni koji nisu na vlasti jedva čekaju izbore da bi došli na vlast", primetio je Ostojić.

Kako kaže, kada bi bilo suprotno i kada bi se cenzus povećavao - to bi svakako naišlo na mnoge otpore.

"Nesporno je da će oni koji su za bojkot osuditi taj postupak", dodao je Ostojić. Kad je reč o inicijativi Srbija21, iza koje su stali mnogi političari proevropske provenijencije, spuštanje cenzusa nije momenat koji utiče na odluku o eventualnoj mnogućnosti da ta lista učestvuje na izborima. Na konstataciju da je od pokretanja te inicijative provejavala mogućnost da se Srbija21 pojavi kao učesnik izbora, te šta u tom kontekstu može da znači spuštanje cenzusa, Ostojić kaže: "Vi kažete 'provejava'...Ništa se nije desilo da sa 'provejavanjem' prestane".

Na pitanje može li da bude konkretniji, Ostojić kaže da se slaže sa formulacijom iz pitanja, upotrebljenom u prošlom vremenu, a da je on "upotrebljava u sadašnjem vremenu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.