Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2020, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

Na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima biće smanjen izborni cenzus pa će tako za osvajanje skupštinskog mandata biti potrebno tri odsto glasova izašlih birača, saznaje Politika u vrhu vlasti, a ne pet kao što je sada.

Naime, na vanrednoj sednici Narodne skupštine početkom februara, prema saznanjima lista, biće izmenjeni Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima, čijim se odredbama propisuje da u raspodeli mandata učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo izborne liste koje su dobile najmanje pet procenata glasova izašlih birača.

Spuštanjem cenzusa sa pet na tri odsto, a zašta vladajuća koalicija ima većinu u skupštini, biće olakšan ulazak u parlament manjim političkim partijama i koalicijama, navodi Politika.

Izraženo u brojkama to znači da ako na parlamentarne izbore izađe tri miliona građana za ulazak u parlament biće dovoljno da partija osvoji 90.000 glasova, a ne 150.000 kako je po važećem zakonu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spušta se izborni cenzus?

Izvor: Bor030.net, 11.Jan.2020

Na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima biće smanjen izborni cenzus pa će tako za osvajanje skupštinskog mandata biti potrebno tri odsto glasova izašlih birača, saznaje Politika u vrhu vlasti, a ne pet kao što je sada. Naime, na vanrednoj sednici Narodne skupštine početkom februara,...

Nastavak na Bor030.net...

"Smanjenje cenzusa značajno za partije opozicije"

Izvor: B92, 11.Jan.2020

Predstavnici opozicije i politički analitičari komentarisali su navode da će izborni cenzus na parlamentarnim i lokalnim izobrima biti smanjen na tri odsto...Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije ocenila je da bi moguće smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto za ulazak stranaka u Skupštinu Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.