Skupštinski odbor usvojio izveštaj Kancelarije za Kosovo, uz negodovanje opozicije

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski odbor usvojio izveštaj Kancelarije za Kosovo, uz negodovanje opozicije

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo je danas usvojio Izveštaj o radu Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju za prošlu godinu, i razmotrio izveštaj Kancelarije o dijalogu Beograda i Prištine.

Predstavljajći taj izveštaj predstavnici Kancelarije su ocenili da je Vlada uspela da spreči "pokušaje da se naruši srpsko jedinstvo", i da se prošle godine aktivnosti sprovodila u otežanim okolnostima, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pojačanog nastojanja privremenih institucija Prištine da "oslabe političke, ekonomske i institucionalne kapacitete srpskog naroda na Kosovu".

Dragan Vladisavljević iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je govoreći o dijalogu rekao da je prošle godine najviše pažnje bilo posvećeno razgovorima o telekomunikacijama i pravosuđu, kao i da je Priština nastojala sve vreme da nametne priču o statusu pokrajine, a da je izbegnuto da se govori o Zajednici srpskih opština i imovini.

Poslanici opozicije kritikovali su izveštaj navodeći da u njemu nema suštinskih i ključnih problema na Kosovu i Metohiji i jasne politike Vlade Srbije prema tom pitanju.

Opozicija je govorila i o vozu ispisanom natpisima "Kosovo je Srbija" i oslikanom freskama, koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, zbog kojeg je došlo do tenzija između Beograda i Prištine.

Predsednik poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je ocenio da je vlast "žrtvovala" Kosovo i učestvovala u "stvaranju nezavisnosti" Kosova.

"Izgubili ste bitku za očuvanje Kosova i Metohije. Vi ste saučesnici u stvaranju nezavisnog Kosova tim pregovorima u Briselu. Vlada i Kancelarija i Srpska lista u kosovskom parlamentu sve vreme saučestvuju i pomažu na državnom nivou Srbije u stvaranju nezavisnog Kosova i to zbog čega - zbog puta Srbije u EU, zbog onih koji su vas doveli na vlast i koji su nekoliko sati pre kraja izbora 2012. čestitaili Tomislavu Nikoliću na pobedi na predsedničkim izborima", rekao je Obradović.

On je kazao i da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u stvari postao ministar dijaspore s obzirom da nastoje da formiraju Zajednicu srpskih opština koja je nešto poput srpske zajednice u Crnoj Gori i Albaniji.

Obradović je predstavnicima vlasti rekao da ne šalju na Kosovo "predizborne vozove" i ne oblače pred izbore "patriotsko odelo".

"Nemojte slati predizborne vozove. Ko je voz zaustavio (u Raški)? Vi. Dakle, gluma, približavaju se izbori, treba opet obući patriotsko odelo, nakon pet godina učestvovanja u stavaranju nezavisnog Kosova", rekao je Obradović.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je govor Obradovića ocenila kao "literarni sastav", moguć na predizbornim skupovima, ali ne i u Odboru Skupštine Srbije.

Ona je kazala da i ona ima zamerke na rad Vlade u vezi s Kosovom, ali je dodala da je lako samo kritikovati.

Samostalni poslanik Slaviša Ristić rekao da iz izveštaja ne mogu da se vide ključni problemi na Kosovu i Metohiji.

On je pitao šta je sa najavama direktora Kancelarije Marka Đurića o formiranju ZSO do 15. februara ako prištinske vlasti ne ispune svoje obaveze, ali nije dobio odgovor.

Ristić nije dobio odgovor ni na pitanje da li je istina da su matične službe Kosova u lokalnim samouprava na severu Kosova počele da rade na izdavanju ličnih karata.

Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić je slanje voza za Kosovsku Mirtrovicu ocenio kao neodgovoran potez Vlade Srbije.

"Nikome ne bi palo na pamet da sa takvim vozom dođe u Kosovsku Mitrovicu jer mi tamo dođemo i odemo, ali tamo žive Srbi koji kada omrknu, ne znaju da li će da osvanu", rekao je Delić.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić odbacio je sve kritike poslanika opozicije i optužio ih da zastupaju stavove kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici lokalnih srpskih vlasti s Kosova i iz Metohije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Na Odboru za KiM o "smokvinom listu" Vučićeve politike

Izvor: N1 televizija, 21.Feb.2017

Parlamentarni odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je izveštaj o radu vladine kancelarije za Kosovo za prošlu godinu, uz negodovanje opozicije što je sa sednice izostao direktor Marko Đurić. Na pitanja koja su uputili, niko od predstavnika Kancelarije nije odgovarao...Izvor: N1..Pravna pomoć u zaštiti...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.