Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2020, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Zakon o nacionalnom okviru o kvalifikacijama propisao je da će modeli neformalnih i formalnih vidova obrazovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << biti izjednačeni, a učenici će moći da studiraju i posle završene srednje škole po dualnom modelu obrazovanja.

U nadležnost državne Agencije za kvalifikacije preći će i priznanje stranih visokoškolskih diploma, a procedure nostrifikacije diploma će biti ubrzane.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je u raspravi da će Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao krovni zakon, biti usklađen sa odredbama novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pre svega zbog početka primene Jedinstvenog informacionog sistema u kojem učenici još u predškolskom uzrastu dobijaju poseban broj koji ih prati do kraja školovanja.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ministar je rekao da se on usaglašava sa dva zakona koja je skupština već donela - o dualnom srednjem obrazovanju koji se već primenjuje, kao i o dualnim studijama koji još nije u primeni.

Šarčević je pohvalio sistem dualnog obrazovanja kao onaj koji nudi više prakse učenicima i rekao da poslodavci shvataju da što pre treba da potpišu ugovore sa školama.

U raspravi o zakonima opoziciona Srpska radikalna stranke zamerila je da se dualno obrazovanje uvodi kako bi se izašlo u susret stranim investitorima i da se takvim načinom školovanja Srbija pretvara u zemlju jeftine radne snage.

Radikali su poručili vladajućoj većini da treba vratiti stari sistem školovanja i da je bolje za Srbiju da uvozi radnike nego inženjere.

Poslanici su potvrdili sporazume sa Francuskom i Severnom Makedonijom u oblasti obrazovanja, kao i Marakeški ugovor koji će omogućiti slepim i slabovidim licima iz više zemalja da pristupe materijalima štampanim Brajevim pismom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Usvojen set prosvetnih zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2020

Skupština Srbije usvojila je danas set prosvetnih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju kojima je predviđeno da se praktična nastava i profesionalna praksa ostvaruje u školi, kod poslodavca ili kombinovano s tim što se kombinovana nastava može realizovati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.