Skupština Srbije druga u regionu po otvorenosti

Izvor: Studio B, 12.Nov.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije druga u regionu po otvorenosti

Narodna Skupština Srbije je na drugom mestu po otvorenosti i transparentnosti rada u regionu, pokazali su rezultati istraživanja "Indeks otvorenosti parlamenta - Srbija i region" Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Prvo mesto zauzela je Skupština Crne Gore sa ispunjenih 76 odsto kriterijuma, dok je Srbija ispunila 72 odsto.

"Rezultati su mali, ali nisu beznačajni", rekla je narodna poslanica Gordana Čomić na predstavljanju rezultata u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ona je istakla da postoje tri vrste otvorenosti parlamenta - unutrašnja, prema stručnoj javnosti i prema građanima, te da treba imati svest da je dijalog "osnovni uslov otvorenosti svakog parlamenta".

"U otvorenosti prema građanima ima najmanje rezultata. Proces izgradnje otvorenosti nije skup informacija, nije samo dolazak građana u posetu, već su poslanici tu zbog građana", dodala je Čomić.

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Vukosava Crnjanski kazala je da je otvorenost parlamenta i transparentnost podataka od ključne važnosti za građansku kontrolu izabranih predstavnika.

Ona je ukazala na neophodnost usvajanja Deklaracije o otvorenosti parlamenta koja bi obavezala parlamente na otvorenost i omogućavanje učestvovanja građanja u njihovom radu. "U pogledu otvorenosti, nedostaje veća transparentnost podataka u vezi sa sednicama odbora, radom poslanika, a retko se objavljuju i detaljni podaci o budžetu, internim pravilima i administrativnim procedurama", dodala je Crnjanski.

Takođe, Skupština Srbije trebalo bi da objavljuje i potpune radne biografije poslanika, imovinsko stanje, dokumenta koje odbori razmatraju, kao i informacije o rezultatima glasanja poslanika.

Na trećem mestu nalaze se Hrvatska i Albanija, zatim Makedonija i Slovenija, pa Bosna i Hercegovina. Istraživanje je sprovedeno u oktobru 2014. godine, a kriterijumi na osnovu kojih je meren indeks otvorenosti su kultura otvorenosti, transparenosti informacija o radu parlamenta i pristupu tim infomacijama.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.