Srpski parlament drugi po stepenu otvorenosti

Izvor: RTS, 12.Nov.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski parlament drugi po stepenu otvorenosti

Skupština Srbije je na drugom mestu u regionu po stepenu otvorenosti, posle parlamenta Crne Gore, i ispunjava 42 od ukupno 58 kriterijuma, rezultati su istraživanja koje je sproveo Otvoreni parlament.

Istraživanje "Indeks otovrenosti parlamenata - Srbija i region", koje je u oktobru sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i otvorenost CRTA u okviru Otovrenog parlamenta, pokazalo je i da Crna Gora ispunjava 76 odsto kriterijuma, Srbija 72, Hrvatska i Albanija po 69, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedonija i Slobenija po 62, dok parlament Bosne i Hercegovine ispunjava 60 odsto kriterijuma otvorenosti.

Kriterijumi na osnovu kojih je meren indeks otovrenosti su se odnosili na promovisanje kulture otvorenosti, transparentnost informacija o radu skupštine i njihovoj dostupnosti, prenosi Tanjug.

Srpskom parlamentu nedostaje, prema rečima direktorke CRTA Vukosave Crnjanski pre svega veća otvorenost u radu skupštinskih odbora, detalji radnih biografija poslanika, njihove imovinske karte na sajtu skupštine, kao i detaljni podaci o budžetu.

Na skupu u Skupštini Srbije ukazano je da bi i srpski parlament trebalo da usvoji Deklaraciju o otovrenosti parlamenta, kao što su to učinile nekolike sksupštine u svetu, uključujući i Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope.

Potpredsednica Skupštine Srbije i poslanik DS Gordana Čomić rekla je da otvorenost svakog parlamenta u svetu ima pred sobom tri cilja - unutrašnju otvorenost, otvorenost prema stručnoj javnosti i otvorenost prema građanima.

Govoreći o prvom nivou otvorenosti, Čomić je istakla da ona podrazumeva da poslanici znaju šta su im ustavne nadelžnosti I da je, pored ostalog, dijalog osnovna demokratska institucija.

"Tu su rezultati mali, ali ne beznačajni", rekla je Čomić.

Prema njenim rečima, nivo otvorenosti prema stručnoj javnosti podrazumeva otvorenost ne samo prema medijima, već javna slušanja u kojima bi učestvovali stručnjaci iz raznih oblasti."Ta otvorenost postoji, ali je nedovoljno razvijena", ocenila je Čomić.

Kada je reč o otvorenosti prema građanima, Čomić je podvukla da su parlamenti najmanje kuće poslanika i da treba da budu kuće građana."Između vlasti i građana nema ničeg sem poslanika. Ako to nije tako, onda je to štetno za sve", zaključila je Čomić.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević istakao je da stručne službe u Skupštini Srbije "rade fantastično" da se nije dogodilo da im je nešto tražio, a da mu to odmah nije bilo dostavljeno.

"Moje iskustvo je da najviše problema ima u vezi sa dostupnostima informacija koje se tiču dnevnog reda", rekao je on i naveo primer da dnevni red sednice poslanici saznaju u poslednjem trenutku.

Godišnji kalendar o održavanju sednica ne postoji, one se odrzazvaju i petkom, subotom i nedeljomo, iako u Poslovniku piše da se održavaju utorkom, sredom i četvrtkom, dodao je on.

"U oktobru smo radili i subotom i nedljemo, ali ne i poslednjeg četvrtka u mesecu, kada vlada dolazi da odgovora na pitanja poslanika i moj utisak je da izvršna vlast diktira parlamentu kako će da radi", zaključio je Pavićević.

Gost iz Crne Gore Dragan Koprivica rekao je da mu se čini da istraživanje nije dalo sliku ponašanja poslanika, njihov odnos prema sednicama, sednicama odbora, materijalima i građanima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.