Skupština Srbije: Izmene Zakona o vladi, na redu ministarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Izmene Zakona o vladi, na redu ministarstva

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o izmenama Zakona o vladi koje su opozicione stranke ( SRS, D S S-NS i LDP) ocenile kao neustavne i najavile da za njih neće glasati. Skupština će sutra u 10 sati nastaviti vanrednu sednicu raspravom u načelu o Predlogu zakona o ministarstvima, kojim je predviđeno da nova vlada ima 24 resora. U današnjoj raspravi najviše je osporavano rešenje kojim se predviđa da prvi potpredsednik, koga odredi predsednik vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude istovremeno i njegov zamenik.

"Time će Ivica Dačić dobiti ista ovlašćenja kao (kandidat za predsednika vlade Mirko) Cvetković", smatraju poslanici LDP, kojima to znači da ni vlada neće biti proevropska ni proreformska, zbog čega neće moći da je podrže.

Uvođenje zamenika izazvaće ne samo dvovlašće, već će ostale potpredsednike i ministre staviti u neravnopravan položaj, argumenti su koje su u prilog neustavnosti zakona izneli poslanici D S S i SRS.

Ništa manje protivljenja nije izazvala ni odredba kojom se uvodi "zlatni glas" za premijera u slučaju "nerešenog" glasanja.

Opozicione stranke najavile su da će tražiti mišljenje Ustavnog suda povodom ovih odredbi, ali i podnošenje velikog broja amandmana. Oba zakonska rešenja predložila su 122 poslanika vladajuće većine.

Predsednik Republike Boris Tadić bi narednih dana, do završetka rasprave o ovim zakonima, trebalo da parlamentu i zvanično dostavi predlog kandidata za predsednika vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.